Разследвания и новини без цензура

петък, 12 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Байдън заяви, че „управлява света“ и затова не се нуждае от когнитивен тест

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че „управлява света“ и затова всъщност не се нуждае от никакви когнитивни тестове, за да докаже годността си за поста.

В интервю за ABC News 81-годишният президент отговори на въпроси за нарастващите опасения около психическото и физическото му състояние.

Запитан дали е „имал пълна неврологична и когнитивна оценка“, Байдън не даде категоричен отговор.

„Имах – получавам пълен неврологичен тест всеки ден с мен. И съм имал пълен физически преглед. Аз имах, знаете ли, искам да кажа, аз съм бил в „Уолтър Рийд“ (национален военен медицински център) за моите физически прегледи. Искам да кажа – хм, да, отговорът“, заяви той.

Попитан дали действително е имал „специфични когнитивни тестове“ и преглед от невролог, а не от лекар с обща специалност, Байдън настоя, че „никой“ не му е казал, че всъщност трябва да се подложи на такъв. Президентът избегна въпроса дали доброволно ще премине такъв тест и ще оповести резултатите от него на обществеността, настоявайки, че само работата му доказва, че е достатъчно годен за поста.

„Вижте. Всеки ден си правя когнитивен тест. Всеки ден имам този тест. Всичко, което правя. Знаете ли, не само водя кампания, но и управлявам света. Не – и това не е – звучи като хипербола, но ние сме основната нация на света“, заяви той.

Президентът също така обясни лошото си представяне на дебата срещу Доналд Тръмп миналата седмица с „лоша настинка“, като го отхвърли като „лош епизод“, а не като част от по-голям проблем.

Провалът на дебата даде нов тласък на дългогодишните опасения за напредналата възраст на Байдън, както и за влошаващото се здраве. В петък група от 168 високопоставени поддръжници на Демократическата партия, включително големи донори и академици, изпратиха писмо до президента на САЩ, призовавайки го да се откаже от надпреварата.

Подписалите го призоваха Байдън да го направи, тъй като този ход е необходим „в името на демокрацията и бъдещето на нацията“. Байдън обаче многократно обеща да продължи да се стреми към преизбиране, отхвърляйки всякакви перспективи за отпадане на фона на нарастващите критики от последните няколко дни.

Още по темата: Отново хванаха Байдън с „пищов“ с инструкции на кои журналисти да даде думата и какво да говори 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.