Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Българин е сред задържаните за подготвяни атентати в Крим

Федерална служба за сигурност (ФСБ) спря подготовката на опити за убийство от агентурната мрежа на украинското военно разузнаване срещу лидерите на Крим, организатор на предстоящите терористични атаки е заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Роман Машовец. Арестувани са седем души, сред които и българин, съобщи Ройтерс.

В подготовката на нападението е замесен и гражданин на Украйна и България – Димитър Петранов, роден през 1979 г., участвал в доставката на оръжие за Русия, съобщи ТАСС, като цитира ФСБ. Мишена на атаките са щели да станат ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов, председателят на кримския парламент Владимир Константинов и кметът на Ялта Янина Павленко. Пресечен е и каналът за доставка на британски експлозиви и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия под прикритието на доставка на електрически печки.

Русия съобщи, че е попречила на подготвяно от украинското разузнаване нападение в Крим, в което е участвал гражданин на България и Украйна. Организатор на планираните терористични атаки е заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Роман Машовец, съобщи Центърът за връзки с обществеността на ФСБ, който заяви също, че сред седемте задържани има и гражданин на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства. Освен това е прекъснат и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия. Според ФСБ те са били прикривани като доставка на електрически печки.

„Руската Федерална служба за сигурност е пресякла дейността на агентурна мрежа на Главното управление на отбранителното разузнаване на украинското министерство на отбраната, която е планирала серия от привличащи общественото внимание диверсионни и терористични актове на територията на“ окупирания Крим, според ФСБ. Според руската служба за сигурност мишена на атаките са щели да станат ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов, председателят на кримския парламент Владимир Константинов и кметът на Ялта Янина Павленко.

Цел на подготвяните терористични нападения са били и обекти от транспортната инфраструктура на полуострова.

„Установено е, че прекият организатор на терористичните атаки и координатор на подготовката на убийства на високопоставени длъжностни лица е Роман Машовец, офицер от активния резерв на военното разузнаване на Украйна, който от 2020 г. заема длъжността заместник-началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски“, съобщи ФСБ. Според информацията Машовец е „близък сътрудник на началника на главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.