Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Българите плащат най-скъпия газ в Европа, топлофикациите пред фалит

Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните дружества в България (АТДБ) предупреди, че топлофикациите на природен газ в страната са поставени пред поредната заплаха, която може да доведе до техния фалит. От друга страна, ако въпросът не бъде решен в бърз порядък, ще възникне сериозен проблем и за потребителите. Според експерта българите плащат най-скъпия газ в Европа.

Експертът обясни, че поради Плана за действие при извънредни ситуации и задължението за съхраняване на природен газ в Чирен и във връзка с преустановяване на доставките на природен газ от Русия през миналото лято, търговците на природен газ бяха принудени да купят големи количества от синьото гориво при най-високи цени, които да бъдат нагнетени в Чирен като запас.

„Към момента тези количества съхранявани в Чирен не са необходими и поради факта, че са закупени на неколкократно по-високи цени от сегашните, търговците на природен газ търпят огромни финансови загуби. Ако държавата не изработи механизъм, с който да ги подпомогне, най-вероятно ще има огромна негативна верижна реакция. Търговците на природен газ ще предяват претенциите си към топлофикациите, които са техни клиенти. Топлофикациите няма да могат да погасят тези задължения и ще изпаднат във финансов колапс, от което без централно парно и битова гореща вода ще останат потребителите. С една дума, каквото и да се случва, при когото и да се случва, накрая потребителите, които нямат вина за ситуацията на пазара, са ощетени“, каза инж. Кремен Георгиев.

По думите на експерта Министерство на енергетиката трябва да обърне по-скоро внимание на този проблем и под някаква форма да се компенсират търговците, за да не се завърти спиралата и проблемът да обхване топлофикациите и техните потребители.

Експертът предупреди, че ако не бъдат въведени спешни компенсации и допълнителни мерки за преодоляване на финансовите проблеми по веригата доставка-съхранение-потребители на природен газ ще се стигне до невиждана криза, която вероятно няма да се реши до следващия зимен сезон.

„В бранша има и съмнения, че скъпият газ, закупен през лятото, в момента се плаща чрез сметките на домакинствата и фирмите. Ако това е вярно, ще излезе, че българинът плаща най-скъпия газ в Европа“, каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът обясни, че по негова информация дори и синдикатите са писали писма до институциите, сигнализирайки за проблема, но до момента резултат няма.

Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород в края на януари също разпространиха отворено писмо до институциите с искане за решение на проблемите на пазара на природен газ в България и предупредиха, че се задава криза,  която ще засегне, както бизнеса, така и крайните потребители.

Според експертите липсата на финансова подкрепа за потребителите на природен газ създава риск от фалити, както и условия за социално напрежение и неблагоприятно развитие на пазара.

Още по темата: Алтернативните доставки на газ при кабинета „Петков“ са били от „Газпром“, но на по-високи цени

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.