Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Българите плащат най-скъпия газ в Европа, топлофикациите пред фалит

Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните дружества в България (АТДБ) предупреди, че топлофикациите на природен газ в страната са поставени пред поредната заплаха, която може да доведе до техния фалит. От друга страна, ако въпросът не бъде решен в бърз порядък, ще възникне сериозен проблем и за потребителите. Според експерта българите плащат най-скъпия газ в Европа.

Експертът обясни, че поради Плана за действие при извънредни ситуации и задължението за съхраняване на природен газ в Чирен и във връзка с преустановяване на доставките на природен газ от Русия през миналото лято, търговците на природен газ бяха принудени да купят големи количества от синьото гориво при най-високи цени, които да бъдат нагнетени в Чирен като запас.

„Към момента тези количества съхранявани в Чирен не са необходими и поради факта, че са закупени на неколкократно по-високи цени от сегашните, търговците на природен газ търпят огромни финансови загуби. Ако държавата не изработи механизъм, с който да ги подпомогне, най-вероятно ще има огромна негативна верижна реакция. Търговците на природен газ ще предяват претенциите си към топлофикациите, които са техни клиенти. Топлофикациите няма да могат да погасят тези задължения и ще изпаднат във финансов колапс, от което без централно парно и битова гореща вода ще останат потребителите. С една дума, каквото и да се случва, при когото и да се случва, накрая потребителите, които нямат вина за ситуацията на пазара, са ощетени“, каза инж. Кремен Георгиев.

По думите на експерта Министерство на енергетиката трябва да обърне по-скоро внимание на този проблем и под някаква форма да се компенсират търговците, за да не се завърти спиралата и проблемът да обхване топлофикациите и техните потребители.

Експертът предупреди, че ако не бъдат въведени спешни компенсации и допълнителни мерки за преодоляване на финансовите проблеми по веригата доставка-съхранение-потребители на природен газ ще се стигне до невиждана криза, която вероятно няма да се реши до следващия зимен сезон.

„В бранша има и съмнения, че скъпият газ, закупен през лятото, в момента се плаща чрез сметките на домакинствата и фирмите. Ако това е вярно, ще излезе, че българинът плаща най-скъпия газ в Европа“, каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът обясни, че по негова информация дори и синдикатите са писали писма до институциите, сигнализирайки за проблема, но до момента резултат няма.

Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород в края на януари също разпространиха отворено писмо до институциите с искане за решение на проблемите на пазара на природен газ в България и предупредиха, че се задава криза,  която ще засегне, както бизнеса, така и крайните потребители.

Според експертите липсата на финансова подкрепа за потребителите на природен газ създава риск от фалити, както и условия за социално напрежение и неблагоприятно развитие на пазара.

Още по темата: Алтернативните доставки на газ при кабинета „Петков“ са били от „Газпром“, но на по-високи цени

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.