Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България е на 6-то място в света по помощ за Украйна

България е на шесто място в света по отношение на предоставена помощ за Украйна като процент от БВП на страната.

Данните са от германския сайт statista.com, който отбелязва, че страната ни е шеста в света като предоставена помощ, след балтийските държави, Полша и САЩ като процент от брутния вътрешен продукт на страната.

Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са дарили най-значителния процент от своя брутен вътрешен продукт (БВП), за да помогнат на Украйна през периода между 24 януари 2022 г. и 15 януари 2023 г. Естония е допринесла с почти 1,1 % от БВП в двустранна помощ, следвана от Латвия с почти 1 % от БВП. Сред страните извън ЦИЕ САЩ са дарили най-голям дял от БВП.

 Кой е дарил най-много 

Най-големите ангажименти за двустранна помощ за Украйна са поети от Съединените щати – близо 73,2 милиарда евро към 15 януари 2023 г. Институциите на Европейския съюз (ЕС), като Европейската комисия и Европейския съвет, са предоставили най-големия размер на финансовата помощ, която надхвърля 30 милиарда евро. Обединеното кралство е третият водещ източник на двустранна помощ.

Помощ от ЕС за Украйна

ЕС е подкрепила Украйна с над 17 милиарда евро финансова помощ от 2014 г. към януари 2022 г. От тях най-голямата част от помощта е предоставена като допълнителни заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Сред членовете на ЕС Германия е най-големият доставчик на двустранна помощ за Украйна от 24 януари 2022 г. с над 6 милиарда евро, докато Естония е дарила най-големия дял от БВП.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.