Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България е на първо място в света по най-бързо намаляващо население

България е страната, чието население намалява най-бързо в света. Това сочат прогнозни данни на ООН за 2020-2050 г., цитирани от Visual Capitalist. Въпреки че се очаква световното население да нарасне значително, в някои страни, начело с България, ще има намаляване на населението. Има няколко причини за това, основните от които са нивата на раждаемост и емиграцията.

Страните, които вероятно ще регистрират такъв спад, се намират главно в Източна Европа, с изключение на Япония и Куба.

От 2020 г. до 2050 г. в България ще бъде отчетен най-големият спад на населението – 22,5%. Следва Литва с прогнозиран спад от 22,1% за същия период, а Латвия е на трето място с 21,6%. Украйна е четвърта по намаляване на нселението с 19,5%.

Има няколко причини, поради които източноевропейските страни водят списъка на държавите с най-бърз спад на населението. Първо, раждаемостта спадна драстично в тези страни след разпадането на СССР. Докато през 1988 г. една жена е имала средно 2 деца, през 1998 г. този брой пада на 1. Второ, емиграцията изигра значителна роля. Поради разширяването на границите на Европейския съюз между 2004 г. и 2007 г. страните от Източна Европа са регистрирали емиграция от 6,3 милиона души до 2016 г.

Япония и Куба, единствените страни извън Източна Европа, също имат ниски нива на раждаемост. В Япония раждаемостта намалява от 1971 г. насам. През 2021 г. в Япония са родени 811 604 бебета, докато в същото време 1,44 милиона души са починали. Средната възраст на населението е 49 години, което поставя Япония на първо място  по най-високата средна възраст сред всички останали нации.

В Куба раждаемостта е най-ниска сред латиноамериканските страни. Например в Гватемала коефициентът на раждаемост, измерен чрез раждания, е равен на 3,0. В Парагвай той е 2,5, а в Мексико – 2,2, докато в Куба коефициентът е 1,7. Освен това Куба има и ниско ниво на имиграция. Международната организация по миграция твърди, че само 0,1% от населението на Куба са мигранти.

Що се отнася до темпа на нарастване на населението в световен мащаб, той се забави с течение на времето, достигайки най-бавния си темп от 1% през 2020 г. в сравнение с 1950 г. Въпреки това забавяне световното население може да се увеличи до около 8,5 милиарда до 2030 г., 9,7 милиарда до 2050 г. и 10,4 милиарда до 2080 г. В момента Китай води списъка на най-населените страни, но се очаква Индия да надмине Китай през 2023 г.

България е на първо място в света по най бързо намаляващо население

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

3 COMMENTS

 1. Че то и на децата е ясно ,че сме на първо място по смъртност и изчезването ни като народ . Причината е че когато на власт дойдат либерали ,демократи и глобалисти ,след тях остава само разруха ,и икономическа и духовна и физическа .

 2. Че те глобалистите и слугите им сащ и uk кого не са изтребили и унищожили? 100 г. правиха доминитет в Китай, 100 г. в Индия.
  По време на турското робство същите англо-саксонци които сега държат 20 тона Българско злато в резерва им , са продавали оръжия на турците с които Турците да ни избиват.
  Така че империализъм, капитализъм и монархия са лицето на земното зло.
  Същите са и американците избивайки индианците.
  България се управлява от сащ , Англия от части от Израел и Турция. Русия също ми се бърка. За това изчезваме. Не дейте мисли че упадъка на България е случаен феномен защото създаването и управлението на колонии съществува още преди Римско време.
  Гореспоменатите империи ,в случая Англия, е държала цяла Индия поробена само с 500 човека администрация , НО С МН СЛОЖНИ ПОЛИТИЧЕСКИ И СОЦИАЛНИ МАНЕВРИ.
  Но ще ви кажа нещо: тези статистики целят да подсилват ефекта който целят. И това са англо-саксонски статистики които няма да се изпълнят и България ще пребъде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.