Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България е на първо място в света по най-бързо намаляващо население

България е страната, чието население намалява най-бързо в света. Това сочат прогнозни данни на ООН за 2020-2050 г., цитирани от Visual Capitalist. Въпреки че се очаква световното население да нарасне значително, в някои страни, начело с България, ще има намаляване на населението. Има няколко причини за това, основните от които са нивата на раждаемост и емиграцията.

Страните, които вероятно ще регистрират такъв спад, се намират главно в Източна Европа, с изключение на Япония и Куба.

От 2020 г. до 2050 г. в България ще бъде отчетен най-големият спад на населението – 22,5%. Следва Литва с прогнозиран спад от 22,1% за същия период, а Латвия е на трето място с 21,6%. Украйна е четвърта по намаляване на нселението с 19,5%.

Има няколко причини, поради които източноевропейските страни водят списъка на държавите с най-бърз спад на населението. Първо, раждаемостта спадна драстично в тези страни след разпадането на СССР. Докато през 1988 г. една жена е имала средно 2 деца, през 1998 г. този брой пада на 1. Второ, емиграцията изигра значителна роля. Поради разширяването на границите на Европейския съюз между 2004 г. и 2007 г. страните от Източна Европа са регистрирали емиграция от 6,3 милиона души до 2016 г.

Япония и Куба, единствените страни извън Източна Европа, също имат ниски нива на раждаемост. В Япония раждаемостта намалява от 1971 г. насам. През 2021 г. в Япония са родени 811 604 бебета, докато в същото време 1,44 милиона души са починали. Средната възраст на населението е 49 години, което поставя Япония на първо място  по най-високата средна възраст сред всички останали нации.

В Куба раждаемостта е най-ниска сред латиноамериканските страни. Например в Гватемала коефициентът на раждаемост, измерен чрез раждания, е равен на 3,0. В Парагвай той е 2,5, а в Мексико – 2,2, докато в Куба коефициентът е 1,7. Освен това Куба има и ниско ниво на имиграция. Международната организация по миграция твърди, че само 0,1% от населението на Куба са мигранти.

Що се отнася до темпа на нарастване на населението в световен мащаб, той се забави с течение на времето, достигайки най-бавния си темп от 1% през 2020 г. в сравнение с 1950 г. Въпреки това забавяне световното население може да се увеличи до около 8,5 милиарда до 2030 г., 9,7 милиарда до 2050 г. и 10,4 милиарда до 2080 г. В момента Китай води списъка на най-населените страни, но се очаква Индия да надмине Китай през 2023 г.

България е на първо място в света по най-бързо намаляващо население

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.