Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България е обещала да дари изтребители на Украйна, твърди изтекъл документ на Пентагона

Въпреки че българското правителство многократно отрече България да оказва каквато и да е помощ на Украйна с оръжия и оборудване на българската армия, изтеклите документи на Пентагона показват обратното. CNN съобщи, като се позова на документ от американския Департамент по отбрана, че България е обещала да изпрати изтребители на Киев. Документът е част от над 100 документа с класифицирана информация, разпространена в интернет миналата седмица.

Според документа на 23 февруари България е изразила готовност да дари своите изтребители МиГ-29. Това е „предизвикателство“, според доклада, защото подобна стъпка би оставила страната без бойни самолети, необходими за изпълнение на нейните патрули за охрана на въздушното пространство („еър полисинг“), поне до доставянето на американски самолети Ф-16. Това обаче може да се случи „най-малко след година“.

Американски официални лица заявиха, че разследването за изтичането на документите е в началния си стадий, но разследващите не изключват възможността зад него да стоят проруски елементи, отбелязва Ройтерс. Някои от документите изглежда са били променени по начин, който представя в по-благоприятна светлина руската позиция. Поне един от тях е отбелязан като некласифициран, но съдържа свръхсекретна информация.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.