Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България е обещала да дари изтребители на Украйна, твърди изтекъл документ на Пентагона

Въпреки че българското правителство многократно отрече България да оказва каквато и да е помощ на Украйна с оръжия и оборудване на българската армия, изтеклите документи на Пентагона показват обратното. CNN съобщи, като се позова на документ от американския Департамент по отбрана, че България е обещала да изпрати изтребители на Киев. Документът е част от над 100 документа с класифицирана информация, разпространена в интернет миналата седмица.

Според документа на 23 февруари България е изразила готовност да дари своите изтребители МиГ-29. Това е „предизвикателство“, според доклада, защото подобна стъпка би оставила страната без бойни самолети, необходими за изпълнение на нейните патрули за охрана на въздушното пространство („еър полисинг“), поне до доставянето на американски самолети Ф-16. Това обаче може да се случи „най-малко след година“.

Американски официални лица заявиха, че разследването за изтичането на документите е в началния си стадий, но разследващите не изключват възможността зад него да стоят проруски елементи, отбелязва Ройтерс. Някои от документите изглежда са били променени по начин, който представя в по-благоприятна светлина руската позиция. Поне един от тях е отбелязан като некласифициран, но съдържа свръхсекретна информация.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.