Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България е платила за 1,4 милиона дози от ваксината на Pfizer, въпреки че не сме ги взели и нямаме нужда

България е заплатила 1.4 милиона дози от ваксината срещу Ковид на Pfizer, които не е взела и няма да вземе, защото страната ни няма нужда от тях и ще трябва да ги бракува. Затова България и Полша настояват за намесата на председателя на Европейската комисия в предоговарянето на споразумението с „Пфайзер“ за доставката на Ковид ваксини, обяви здравният министър Асен Меджидиев след среща с полския си колега Адам Ниеджиелски, който е на посещение у нас.

Двете държави ще инициират писмо до Урсула фон дер Лайен и ще поканят останалите членки, несъгласни с предложенията на компанията-производител за нови доставки на ваксини. Министър Меджидиев припомни, че оттук-нататък страната ни ще иска да получава дози, само когато има нужда, и да заплаща само доставените количества.

„Имаме 1 400 000 дози, които са платени, но умишлено не ги доставяме, тъй като всъщност ще трябва да ги бракуваме, няма на кого да ги прилагаме, да не говорим за огромния брой дози, които предстоят през следващата година да бъдат доставени в България. В момента в здравеопазването имаме нужда от доста средства, знаете колко инициативи са предприети  – спешна помощ по въздуха, за детска болница. Най-малкото ще си позволя да харчим финансов ресурс за нещо, което никой не го желае, не ни е потребно и след това трябва да похарчим един огромен финансов ресурс, за да го унищожаваме“, коментира министър Меджидиев.

България и Полша ще подготвят и писмо до акционерите на „Пфайзер“ с призив да поемат отговорност за общественото здраве в страните членки на ЕС.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.