Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България е предоставила 448 млн. лв. хуманитарна помощ на Украйна

От началото на войната България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на 448 милиона лева, съобщи военният министър Димитър Стоянов, който е на посещение в Киев по покана на украинския си колега Олексий Резников.

Визитата му беше скрита от българското правителство. За нея се разбра от снимка, публикувана вчера от украинския министър на отбраната Олексий Резников в Twitter. В допълнение към хуманитарната помощ от 448 млн. лв. България ще предостави и оръжия. Точното количество и вида им е класифицирана информация.

Военният министър на Украйна написа в профила си в социалната мрежа: „За мен че чест да посрещна с добре дошъл министъра на отбраната на Република България Димитър Стоянов в Украйна. Благодарен съм за решението на България да предостави помощ за сигурността на Украйна. Очаквам с нетърпение по-нататъшното развитие на военното сътрудничество между Украйна и България“.

Преди дни Парламентът реши окончателно да изпратим безвъзмездна военна помощ на Украйна във вид на въоръжение, техника и боеприпаси. Това стана с ратификацията на споразумението между Министерство на отбраната на България и Министерство на отбраната на Украйна. Списъкът с вида и количеството на българските оръжия за Украйна е засекретен.

В решението е записано още, че, освен военно имущество България, разрешава участие на военнослужещи от военните сили на Република България в мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна с оръжие и техника.

Според ратифицираното споразумение това включва: един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии в Белгия; до 5 военнослужещи в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и специализирана подготовка в Германия; до 50 военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на мисията на ЕС за подпомагане на Украйна въоръжение и техника на територията на държави от ЕС или България.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.