Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България е с най-кратка продължителност на живота в Европа

Българите живеят по-кратко от останалите европейци. Средната продължителност на живота в Европа сега е 81,5 години. Това е с почти година повече, отколкото през 2022 година.

Според данни, публикувани от Евростат на 3 май, средностатистическият европеец сега живее до 81-годишна възраст. Това означава, че продължителността на живота се е върнала към стойностите отпреди пандемията.

По данни на Евростат най-дълго живее населението в Лихтенщайн (84,8 години), швейцарците (84,2 години), испанците (84 години) и италианците (83,8 години). Най-кратка е продължителността на живота в България (75,8 години), Латвия (75,9 години) и Румъния (76,6 години).

Данните на Евростат потвърждават, че продължителността на живота е тясно свързана с нивото на благосъстояние. Най-добре по този показател се представят скандинавските страни, Западна Европа и Италия, а най-зле – Балканите, както и Литва и Латвия.

18 от 27-те държави от ЕС отбелязват увеличение на продължителността на живота в сравнение с нивата от 2019 г. Най-много се е увеличила в Румъния. Ръст има и в Литва, България, Чехия, Люксембург и Малта. В същото време обратният процес се наблюдава в Естония и Холандия.

България е страната, чието население намалява най-бързо в света. Това сочат прогнозни данни на ООН за 2020-2050 г., цитирани от Visual Capitalist. Въпреки че се очаква световното население да нарасне значително, в някои страни, начело с България, ще има намаляване на населението. Има няколко причини за това, основните от които са нивата на раждаемост и емиграцията.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. От там ще разберем има ли нещо,което да е както трябва в България?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.