Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България гласува против резолюция на ООН за подвеждането на Израел под отговорност за военни престъпления

Съветът по правата на човека на ООН прие резолюция, призоваваща Израел да бъде подведен под отговорност за възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Ивицата Газа, и настояваща за спиране на всички продажби на оръжия за страната. България не подкрепи резолюцията.

Гласуването в петък бележи първия път, когато най-висшият правозащитен орган на ООН зае позиция относно шестмесечната война, предупреждавайки за геноцид в конфликта, при който загинаха повече от 33 000 палестинци.

26 от 47-те държави членки на Съвета на ООН подкрепиха резолюцията, 13 се въздържаха и 6 бяха против. Единствените „против“ бяха България, САЩ, Германия, Аржентина, Малави и Парагвай.

Според Съвета гласуването е необходима мярка, наред с други, „за предотвратяване на по-нататъшни нарушения на международното хуманитарно право и нарушения и злоупотреби с правата на човека“.

Съветът на ООН подчерта, че Международният съд (МС) постанови през януари, „че има риск от геноцид“ в Газа, като изрази „силна загриженост относно съобщенията за сериозни нарушения на правата на човека … включително за възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството” в палестинската територия.

През март Международният съд  единодушно нареди на Израел да предприеме всички необходими и ефективни действия, за да гарантира, че основните хранителни доставки пристигат незабавно в Газа, предупреждавайки, че палестинците са изправени пред влошаващи се условия и че гладът се разпространява.

„Символично това е важно. Това е първият път, когато висшият правозащитен орган взема позиция по този конфликт. Това е отражение на безпрецедентния характер на този [конфликт]“, каза пред „Ал Джазира“ Марк Оуен Джоунс, доцент по близкоизточни изследвания в университета „Хамад Бин Халифа“ в Катар.

Резолюцията беше представена от Пакистан от името на всички държави членки на Организацията за ислямско сътрудничество с изключение на Албания.

Мейрав Ейлон Шахар, посланикът на Израел в ООН в Женева, заклейми резолюцията като „петно ​​за Съвета по правата на човека и за ООН като цяло“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.