Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България изгони кореспондента на „Российская газета“

Министерството на външните работи отне акредитацията на кореспондента на в. „Российская газета“ в България Александър Гацак, без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция, заяви пресслужбата на вестника, цитирана от БТА.

„Александър Гацак информира ръководството на „Российская газета“, че в посолството на Русия в София е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени причините за това решение“, се казва в изявление на „Российская газета“.

„Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба. Докато е бил на път, дестинацията била променена на българската Държавна агенция за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна църква, който също първоначално е бил призован в миграционната служба, а след това депортиран от страната“, посочва ТАСС.

„Гацак е пристигнал в руското посолство в София и оттогава не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви обяснения от българската страна“, пише още в изявлението на „Российская газета“.

Друг кореспондент на вестника – Александър Гасюк, е бил задържан на 5 октомври в Никозия. „В момента на задържането той се е намирал в автомобил близо до жилището, в която живее със семейството си. Журналистът е бил подложен на насилие, в резултат на което ръката му е била наранена. По-късно журналистът е бил откаран в болница“, пише ТАСС.

От ДАНС съобщиха, че журналистът е експулсиран днес от страната заради шпионаж и му е издаден забрана да влиза в ЕС. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Русия ще предприеме ответни мерки в отговор на решението на българските власти да изгонят журналиста.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Къде са доказателствата за шпионска дейност и на журналиста, и на поповете преди него, и на служителите на руското посолство?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.