Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България иска спешно стари изтребители на лизинг от САЩ, тъй като новите ще пристигнат през 2030 г.

САЩ да дадат изтребители, които България да ползва, за да охранява небето си, докато дойдат поръчаните F-16. Това е поискал външният министър Николай Милков от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в разговор в Брюксел. Блинкен е обещал да лобира пред Пентагона, съобщи „24 часа“.

България спешно се нуждае от бойни самолети, които да ползва до 2030 г. Тогава се очаква у нас да са пристигнали всички 16 поръчани F-16. В момента страната ни разполага единствено със съветските МиГ-29, а техният ресурс изтича. Двигатели за тях могат да се вземат от Русия, Беларус и Украйна, но те автоматично отпаднаха заради войната. Остават Словакия и Полша, но те започнаха да предават самолетите си на Киев. Служебният кабинет все пак успя да договори с Полша 2 двигателя за МиГ-29, но пристигна само единият, а вторият се оказа дефектен.

Без нови двигатели МиГ-29 трудно ще летят дори до края на тази година. Затова се търсят заместващи изтребители, като военният министър Димитър Стоянов иска те да са втора ръка, за да са по-евтини и налични. Запитвания бяха изпратени до Франция, Швеция, Израел и САЩ.

Американците обаче не отговориха изобщо, израелското предложение за F-16 не се хареса на военните, а останалите две оферти се оказаха твърде високи.

САЩ да ускорят доставката на купените от България F-16 или да ни даде изтребители втора ръка на лизинг, поиска в края на миналия месец президентът Румен Радев от американския държавен глава Джо Байдън. От думите му се разбра, че ако не стане американският вариат, Радев е обсъждал с нидерландския премиер Марк Рюте възможност да вземем модернизирани F-16 MLU оттам, както и да обучаваме пилоти при тях.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.