Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Теглим заем от американската EXIM Bank за строежа на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”

България преговоря с американската държавна банка за експортно застраховане EXIM Bank за заем за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Реакторът за бъдещия блок на атомната ни електроцентрала ще бъде доставен от американската „Уестингхаус“, а ние ще го платим със заем, който ще теглим от американската  EXIM Bank. Това става ясно от прессъобщение на министерството на икономиката за визитата на служебния министър Владимир Малинов в САЩ. Той е обсъдил условията за финансиране на среща с Рита Люис – председател на борда на директорите и президент на EXIM Bank. В съобщението не се посочва сумата, която правителството е поискало, но при подписването на споразумението с „Уестингхаус“ експерти оцениха бъдещия блок на поне 20 милиарда долара.

Експортно-импортната банка на Съединените американски щати (EXIM Bank) е официалната агенция за експортно кредитиране на САЩ. Нейната цел е да подкрепя американските компании в развитието на местни и международни проекти. Съгласно предварителния график според решението на Народното събрание, в срок до 30.07.2025 г. следва да завършат преговорите за осигуряване на външно финансиране с финансиращи институции за изграждане на нови ядрени мощности.

„От страна на президента на Ексим Банк бе потвърдена приоритетността за финансиране на проекта в България. По думите на Рита Люис банката ще стартира действия на оперативно ниво, за да бъде осигурено финансиране съгласно графика на парламента“, се казва в изявлението.

“Разчитаме на опита и експертизата на Експортно-импортната банка на Съединените американски щати, за да бъде изграден 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” в заложените срокове. Уверен съм, че с присъединяването на банка от ранга на Ексим в проекта, той ще е още по-привлекателен и за други финансиращи институции”, заяви служебният енергиен министър Владимир Малинов. По време на разговора бяха набелязани необходимите стъпки за ускоряване на процеса по финансиране, пише в съобщението.

Енергийният министър и президентът на банката обсъдиха също развитието на възобновяемите източници и батериите като технология за съхранение на енергия. “Българската страна работи активно в тази сфера, за да отговорим адекватно на бъдещите предизвикателства в развитието на енергийния отрасъл. Увеличава се необходимостта от навлизане на системи за съхранение на енергия, които ще позволят стабилност и предвидимост на енергията, произведена от възобновяеми източници”, заяви Малинов. Т.е. освен за АЕЦ Козлодуй правителството има планове да търси от американската банка и финансиране под формата на заеми и за проекти за зелена енергия.

Още по темата: Министър Малинов в Белия дом: България ще доставя американски газ за Украйна и региона 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

7 COMMENTS

  1. Така се дере подопечната колониялна територия. Руснаците за 20 милиарда не един блок, а цяла АЕЦ с няколко реактора щяха да построят.

    • Аууу, това изказване не е никак евроатлантическо… Трябва да си подарим наличните руски реактори на Украйна и да купим нови американски на многократно завишена цена и за целта трябва да изтеглим заем с от американска банка с каквато ни кажат лихва. Старите работещи реактори ще захранваме с американско ядрено гориво, което не е лицензирано и несъвместимо с руските реактори, а отработеното ядрено гориво ще си го закопаваме по нивите или ще го хвърляме в реките и няма да го пращаме на руснаците, защото никак не е евроатлантическо… Добре, че имаме такива „партноьори“, че иначе не знам какво щяхме да правим…

  2. Тия свине какво право имат да теглят заем и да подписват договори? Дали от ГРОБ или на Румен Радев няма разлика, все долнопробни копелдаци!

    • Това правителство си е на ГЕРБ и всичко това стана възможно благодарение на конституционните промени на ППДБ. Това е най-голямата им гордост 🙂

  3. 20 милиарда долара са почти 40 милиарда лева. Това с колко % ще вдигне дълга? Няма да припомням колко струваха 2-та реактора за Белене.

  4. Увеличенията на ток, вода ,данъци, медицински осигуровки и други. Се събират в народната хазна и после отиват за закупуването на самолети ето и сега реактор утре ще ни кажат още два-три и така. Така биваме ограбвани с усмивка като на тази черната маймуна на снимката.

  5. Това правителство си е на ГЕРБ и всичко това стана възможно благодарение на конституционните промени на ППДБ. Това е най-голямата им гордост 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.