Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България изпраща помощ на Украйна след взрива на ВЕЦ „Каховка“

България и още 15 държави от ЕС ще изпратят помощ на Украйна по европейския механизъм за гражданска защита за справяне с последиците от разрушаването на стената на язовира „Каховка“, съобщи Европейската комисия.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно кой е взривил язовирната стена. През декември 2022 г. украински генерал – Андрий Ковалчук, първи командир на украинската контраофанзива в района на Херсон, казва в интервю за „Вашингтон пост“, че украинската армия е тествала стрелба по язовирната стена на „Каховка“ с американска ракетна установка „Хаймарс“ и тестът е бил успешен. Целта е била да се възпре руската армия.

Останалите страни, откликнали на молбата на Киев към ЕС за съдействие, са Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Испания и Швеция. Всички тези държави са предоставили водни цистерни, помпи, лодки, спасително оборудване, генератори за ток.

ЕК допълва, че Украйна ще получи помощ от европейските стратегически запаси, които включват подвижни пречиствателни станции. Всяка от тези станции може да произвежда по 120 000 литра чиста вода на ден.

В подкрепа на хуманитарните дейности на място, ЕС събра допълнително половин милион евро за посрещане на непосредствените нужди, съобщи ЕК. В съобщението се отбелязва, че от началото на годината Украйна е получила от ЕС 200 милиона евро хуманитарна помощ.

Още по темата: Украински генерал пред „Вашингтон Пост“ през 2022 г.: Тeствахме стрелба по язовир „Каховка“ с ракетна установка „Хаймарс“ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.