Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България готви бойни лекари и санитари за Украйна

„Помощта за Украйна не минава само през боеприпаси и въоръжение. Тя минава и по много други начини. България е приела да готви т.нар. бойни медици или бойни санитари. Тоест хора с някакво равнище на медицинска подготовка, които да могат да оказват някаква първа помощ на ранени и тяхната евакуация. Говорим с украинската страна кога и как да започнем изпълнението на този ангажимент, който е също така ценен. Това каза в интервю за „Свободна Европа“ министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Още от 2014 г. ние посрещаме тук ранени военнослужещи на рехабилитация. Намерението ни е да продължи този тип помощ. Има много други начини да се помага на Украйна, не е само с боеприпаси“.

„Някои наши съюзници буквално са изпразнили складовете си. Дали са всичко, което могат, разбирайки, че ако Украйна защити себе си, това е най-добрата защита и за нас. А ние действаме така и продължаваме да действаме така – да осигурим на армията ни да действа и да даваме това, което е извън тези потребности. Дори не сми стигнали до въпроса – можем ли да дадем нещо, което е нужно на армията ни“, продължи министърът.

Помощта по следващия пакет, който министерството готви, нямало да е същата като първата, „но са само неща, които са нужни на Украйна и които са извънщатни“.

„Това, което ми докладваха за първия пакет е, че макар да става дума за стари системи от въоръжение като тактико-технически характеристики, украинската страна е много доволна от тяхното техническо състояние. Докладваха ми, че някои наши съюзници са били изключително изненадани от това, което сме предоставили на Украйна“, каза той.

„Все още това, което даваме е в срок на годност. Украинците са готови да приемат някои въоръжения и боеприпаси, които са им много нужни, дори да не са в напълно работно състояние, защото те разполагат с ремонтен капацитет, за да ги доведат до състояние на използване. Но основното, което сме давали, е напълно годно за използване“, увери той.

БСП поиска изслушване на военния министър Тодор Тагарев в парламента заради последното му изявление, че България ще предостави медицински кадри за войната в Украйна.

„Това, че ни управлява правителство, което ни тика към въоръжен конфликт, не е ново. Ако България се включи в тази помощ като част от ЕС, всеки жител ще дава по над 27 евро за въоръжението на Украйна“, предупреди Гуцанов. А парите щели да отиват за патрони и снаряди, докато няма пари за образование, здравеопазване и за пенсионерите, и се „чудим откъде да отрежем живо месо, за да вържем бюджета“, заяви Гуцанов.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.