Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България купува без конкурс радари за военните ни кораби от флота на САЩ

България купува радари VisionMaster, произведени от американския концерн Northrop Grumman за два от бойните ни кораби. Договорът, възложен от Центъра за военноморски подводни военни действия на  военноморските сили (ВМС) на САЩ, е по американската програма за чуждестранни военни продажби. Това става ясно от обявление на Департамента по отбрана на САЩ в регистъра на федералните договори и поръчки на американкото правителство.

Оборудването ще бъде проектирано, произведено и инсталирано от Sperry Marine, регистрирано в Лондон дъщерно дружество на Northrop Grumman.

„Центърът за военноморски подводни военни действия публикува това известие за намерението си да възложи договор с единствен източник с фиксирана цена на Sperry / Northrop Grumman за проектиране, доставка, инсталиране и интегриране на радарно оборудване VisionMaster Navigation на борда на два български военноморски кораби. Това радарно оборудване ще взаимодейства със съществуващ хардуер, който преди това е инсталиран и тестван от Northrop Grumman (в България)“, се казва в обявлението.

В него пише още: „Не е необходимо да се предвижда пълен и открит конкурс, когато е изключен от условията на международно споразумение или договор между Съединените щати и чуждо правителство, или писмените указания на чуждо правителство, възстановяващи на агенцията разходите за придобиване на доставките или услугите за такова правителство.“

Това означава, че България не е искала конкурс. ВМС на САЩ купуват радарите от американската компания без конкурс, защото България не е искала такъв, а България възстановява на ВМС на САЩ парите, платени за тях.

Според Intelligence One местният партньор и дистрибутор на Sperry Marine е българската компания GS Impex, чийто собственик е Георги Сикаров. Бизнесменът предоставя консултантски услуги на чужди компании. Тази информация се потвърждава и от сайта на Sherry Marine, където е посочено, че нейният представител в България е GS Impex с адрес във Варна.

България от няколко години се стреми да модернизира своя флот. През 2020 г. Агенцията на НАТО за комуникации и информация NCIA стартира проект, финансиран от българското правителство, за преструктуриране и надграждане на военноморските радари към новия стандарт на НАТО за система за бойна идентификация.

В програмата за модернизация са включени и българските военновъздушни сили (ВВС). На 25 август Министерството на отбраната съобщи, че е започнало разглеждането на пет предложения за проект за закупуване на трикоординатни радари за ВВС от Lockheed Martin, италианската Leonardo, израелската компания Elta, испанската Indra и френската Thales.

Още по темата: Купуваме хидрографски кораб от флота на САЩ за наблюдение в Черно море 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.