Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България не подкрепи присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция

В рамките на днешното заседанието на Съвет „Общи въпроси“, Съветът е решил с квалифицирано мнозинство да поиска одобрението на Европейския парламент по двата проекта на решения на Съвета за присъединяване на Европейския съюз (ЕС) към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – Истанбулската конвенция, съобщиха от Министерството на външните работи.

България не подкрепи двата проекта на решения на Съвета за присъединяване, от името на ЕС, към „Истанбулската конвенция“. Причината е, че през 2018 г. Конституционният съд на България прие решение, в което се посочва, че „Истанбулската конвенция“ застъпва правни концепции, свързани с понятието „пол“, които са несъвместими с основни принципи на Конституцията на Република България, посочват от МВнР.

България е силно ангажирана в борбата с домашното насилие и насилието срещу жени. Българското правителство и гражданското общество активно работят за предотвратяването на подобни форми на насилие и за предоставянето на защита и подкрепа на жертвите от него, отбелязват от ведомството, предаде БТА.

Решението за окончателното присъединяване на ЕС към „Истанбулската конвенция“ ще бъде взето от Съвета с квалифицирано мнозинство, а гласуването най-вероятно ще се състои през юни 2023 г., след получаване на одобрението от страна на Европейския парламент, пишат още от МВнР.

На 15 февруари 2023 г. пленарната сесия на Европейския парламент прие резолюция, с която призова Съвета да осигури бързо и пълно присъединяване към „Истанбулската конвенция“ без по-нататъшно забавяне.

Още по темата: Върховният съд забрани юридическата смяна на пола

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.