Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България обмисля ваксинации срещу птичи грип заради 1,2 млн. заразени кокошки

В рамките на последните 20 дни имаме 7 огнища на патогенна инфлуенца по птиците в страната. Има едно огнище на птичи грип във Велико Търново, две – в Пазарджик, едно – в Хасково и три – в Добрич, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев.

„Засегнати са 1,2 млн. птици или това са 20% от всички яйценосни птици в страната“, обяви Стратев. Според него ситуацията ескалира.

Председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов съобщи, че от октомври след поискана дерогация във Франция са започнали ваксинации на птиците. Според него не е далече времето, когато поетапно всички страни ще последват примера на Франция. В момента такива мерки се подготвят в Нидерландия.

„България също не е закъсняла с адекватни мерки – в момента обмисляме кога, как и с какви ваксини бихме могли да започнем“, обяви председателят на Съюза на птицевъдите в България.

В началото на октомври Франция започна да ваксинира патици срещу птичи грип, за да се опита да спре вируса, който уби милиони птици по света – ход, който накара Съединените щати да наложат търговски ограничения върху вноса на френски птици, съобщи Ройтерс.

Франция е сред най-тежко засегнатите страни от безпрецедентно глобално разпространение на високопатогенна инфлуенца по птиците, наричана птичи грип, която наруши доставките на птиче месо и яйца и доведе до рязък скок на цените в много части на света през последните години.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински посочи, че заповедта за забрана на пазарите за живи животни и животински продукти към момента е доста рестриктивна, но с оглед на предприетите мерки очакванията му са до десетина дни поетапно да бъдат отхлабвани мерките, така че фермерите да могат да реализират своите животински продукти.

„Идеята на тази заповед е преди всичко да елиминираме риска от разпространение на заразата, защото персоналът в птицевъдните обекти също е потенциален преносител на заразата“, заяви Патарински.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.