Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България отваря въздушното си пространство за украински пилоти

България разрешава въздушното й пространство да бъде използвано за тренировки и обучение на украински пилоти на F-16, както и разрешава преминаване и пребиваване аз подготовка на украински пехотни и механизирани роти до 160 човека.

Предложението беше прието на заседание на парламентарната комисия по отбрана и предстои да бъде гласувано в парламента. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект на решение в парламента за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна. Сред вносителите са Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов.

С това решение ще бъде предоставени на Украйна „неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на Република България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна“.

Новото предложение от проекта всъщност засяга това България да поиска помощ от своите съюзници. Вносителите предлагат правителството да проведе преговори с НАТО за разполагането на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси, които са усилят българската отбрана.

По отношение на Украйна проектът предвижда България да предостави „неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип“, които се използват от българските въоръжени сили. Парламентът вече веднъж реши да изпрати негодни зенитни ракети, които да бъдат ремонтирани и използвани от украинската отбрана.

Също така, министърът на отбраната Тодор Тагарев трябва да определи излишното въоръжение и техника на армията, които да бъдат пратени на Украйна. Като компенсация страната ни ще поиска от нашите съюзници да възстановят направените разходи за въоръжение и боеприпаси.

Вносителите настояват да се разреши на българска територия да пребивават до четири пехотни или механизирани роти на украинската армия годишно, за да преминават бойно обучение у нас. Числеността им трябва да бъде до 160 войници.

Предлага се България да помогне, според възможностите си, ВВС на Украйна да придобият способности да ползват американски изтребители F-16. „Министерството на отбраната трябва да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на Република България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната“, пише изрично в проекторешението.

На заседанието на комисията по отбрана, която се събра извънредно, за да гласува проекта на решение, се стигна до размяна на остри реплики.

На него присъства заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който заяви, че България има възможност да обучава механизирана рота, като има подходяща база за настаняване, инструктори и полигони.

Николай Дренчев от „Възраждане“ заплаши колегите си с военен съд, а Борислав Гуцанов от БСП попита Запрянов дали не го е срам, че в „есента на живота си“ подкрепя подобни действия. Той настоя за оттегляне на предложението и предупреди, че за всеки идвал Видовден.

Още по темата: Плащаме 70% от разходите на правителството на Зеленски, след като дългът на Украйна достигна нов връх 

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Поредната ГЛУПОСТ на българските управляващи!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.