Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България подписва договор със САЩ за изграждане на блок 7 в АЕЦ „Козлодуй“

Комисията по енергетиката в Народното събрание чрез проект на решение възложи на Министерски съвет (МС) да проведе преговори с правителството на САЩ за сключване на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технологията АP1000 (блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“).

В приетото решение е записано, че МС чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. трябва да предприеме всички необходими действия за изграждане на енергиен обект – ядрена централа за утвърдената от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Площадка номер 2 – блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“.

Освен това МС трябва да предприеме и всички необходими действия за започване на лицензионна процедура и процедура по ОВОС за изграждане на втори идентичен блок на утвърдената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ „Козлодуй“).

МС трябва вземе и решение за обявяване на енергийния обект – ядрена централа за „обект с национално значение“ по смисъла на Закона за устройство на територията и за „национален обект“ по смисъла на Закона за държавната собственост, предаде БТА.

Четири нови ядрени реактора до 2050-та година предвижда стратегията за развитие на ядрената енергетика на България, каза министърът на енергетиката Росен Христов пред ресорната парламентарна комисия.

Два от реакторите ще бъдат на съществуващата площадка на АЕЦ „Козлодуй“. Други два ще бъдат на площадката в „Белене“. Министър Росен Христов каза, че е добре да има повече конкуренция за това какъв вид трябва да бъдат реакторите: „Изграждането е синхронизирано с изваждането от експлоатация на съществуващите 5-ти и 6-ти блок, така че в идеалния вариант към 2050 година да имаме 4000 мегавата работещи мощности от ядрена енергия. Относно технологията, моята препоръка е да не се фокусираме изключително върху американската страна, а да водим преговори с няколко стратегически партньора, включително „Уестингхаус“, „Фраматом“, „Шкода“, IDF, тъй като това дава конкурентна среда и по-гъвкави възможности“.

Стратегията си за развитието на ядрената енергетика служебният енергиен министър ще представи на форум следващата седмица, стана ясно още на заседанието на Комисията по енергетика в НС, съобщи БНР.

Още по темата:

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.