Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България предложи да създаде щаб на НАТО на своя територия

България предложи създаването на щаб на многонационална дивизия „Изток“ и на многонационален щабен елемент за Черно море на наша територия. Това заяви в реч на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София, началникът на Щаба на отбраната на Българската армия адмирал Емил Ефтимов, съобщи министерството на отбраната.

„България е надежден съюзник на източния фланг на НАТО, който играе решаваща роля за сигурността на Черноморския регион. Готови сме да продължим да работим за развитието на нашите отбранителни способности, за да подкрепим общите усилия на нашите съюзници за гарантиране на европейската и глобалната сигурност. България предложи създаването на щаб на многонационално поделение „Изток“ и многонационален щабен елемент за Черно море на наша територия“, каза Ефтимов.

Страната ни е домакин на многонационална бойна група на НАТО с рамкова държава Италия, която се предвижда при необходимост да бъде подсилена до ниво бригада.

„Това означава разполагаема инфраструктура и отговорност за осигуряване защитата на силите на многонационалното формирование. Инвестициите, свързани с тези проекти, са твърде голяма тежест за военния ни бюджет“, подчерта началникът на отбраната. „Адмирал Ефтимов посочи, че очакваните 2% от БВП за отбрана няма да бъдат достатъчни и тези усилия следва, когато е възможно, да бъдат подкрепени от общото финансиране на НАТО“, пише в съобщението на военното министерство.

Около 400 делегати от държави членки на НАТО и 25 страни партньори участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Алианса. Програмата на форума включва въпроси на отбраната и сигурността с акцент върху подкрепата за Украйна и приоритетите на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще участва в пленарната сесия на асамблеята на 27 май.

Тъй като НАТО е военно-политически блок, организационно той се състои от две командни структури – гражданска и военна. Първата включва постоянните представители на страните членки, секретариата, отделите за инвестиции в отбраната и др. Вторият включва военни представители, Военния комитет, Международния военен щаб, Групата за ядрено планиране, Стратегическото командване за операции, Съвместното командване за трансформация на силите и няколко други командвания.

Още по темата: Конгресът на САЩ гласува закон за постоянно военно присъствие в Черно море 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

3 COMMENTS

  1. НАТО е „бухалката“ на САЩ и единственото нещо, което защитава са техните военнополитически цели и интереси, които за съжаление не отговарят на нашите. Който се чувства „защитен“ в този военен съюз или е невменяем или е зависим. Цяла Европа е жертва на външната политика на САЩ и UK и слабото звено са брюкселските американски пъпети.

  2. По скоро са и „намекнали“ да предложи това не по собствено желание.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.