Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България ще осигури транзит на украинското зърно до Средиземно море

България ще бъде транзитна страна за украинското зърно, след като Русия отказа да поднови зърнената сделка и обяви, че всеки кораб, който влиза на украинско пристанище ще бъде смятан за военна цел заради опасността да превозва военни материли за Украйна.

Обсъжда се вариантът украинско зърно да бъде превозвано с влакове през България до гръцките пристанища, обяви премиерът Николай Денков след като посети Гърция, където разговаря с колегата си Кириакос Мицотакис.

Денков обяви още, че е обсъдена темата за изграждането на нефтопровод Бургас-Александруполис, но все още има проблем с трасето. Старото попада в защитени територии. Затова се разглежда изграждането на нефтопровода по алтернативно трасе.

Денков отхвърля лансираните през последните дни идеи руската петролна компания „Лукойл“ да бъде изтласкана от България. Според премиера не могат да бъдат правени аналогии с Италия, където „Лукойл“ продаде своя рафинерия с цел да избегне санкциите на ЕС срещу Русия:

„В Италия става дума за сделка, не става дума за изтласкване. Аз също смятам, че трябва да се разглеждат възможностите за сделки в България. Ако решат да продават „Лукойл“, това е тяхно право. Трябва да се търси това, което е най-добре за България, но да говорим за изтласкване, за някакви такива, как да кажа, репресивни мерки, това изобщо не влиза в плановете на това правителство“, коментира Денков.

Премиерът заяви още, че Министерството на външните работи ще реагира на изказванията на зам.-председателя на долната камара на руския парламент Пьотър Толстой. В неотдавнашно предаване по руската телевизия Толстой заявява, че по цялото българско Черноморско крайбрежие има руски граждани и „във всеки моомент те могат да бъдат активирани“.

Той определя България и Румъния като бази на НАТО и „за да се стигне до тях, първо трябва да се приключи с Украйна“. Денков определи изказването като неприемливо, но беше категоричен, че България не трябва да се поддава на провокации:  „Да, на Митрофанова трябва да й бъде предадено това съобщение. Аз не смятам, че тя трябва да бъде обявена като „персона нонграта“ заради едно такова изказване. Все пак то не е нейно. Второ, не трябва да се поддаваме на провокации. Руските граждани, които живеят в България, трябва да бъдат третирани като граждани, които живеят в България. Те не могат да бъдат жертва на изказвания на някой, който иска да си пише актив“.

Още по темата: Киев иска български военни кораби да пазят укринското зърно в Черно море въпреки предупреждението на Русия 

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.