Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България вече внася ток от съседни държави, които доскоро ние снабдявахме

България продължава да внася повече ток, отколкото изнася, а производството на електроенергия се срива. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за първите седем дни на новата година.

Салдото (износ-внос) на електроенергия намалява със 109.58% спрямо първата седмица на 2023 г., т.е. тогава страната е била нетен износител, като е продала навън 153 243 MWh. Сега е внесла нетно 14 682 MWh.

Тези данни показват, че продължава тенденцията, появила се още през май 2023 г., когато страната ни за първи път се превърна в нетен вносител на електроенергия. Ситуацията се повтори и през ноември.

Подобни отрицателни статистики скоро няма да са новина в българската енергетика, тъй като заради високите цени на тока от въглища централите стават все по-неконкурентни заради огромните такси за въглеродни емисии, които са принудени да плащат, и е все по-изгодно да се внася, отколкото те да произвеждат.

По тази причина пада и производството на електроенергия в България – с близо 19% през първата седмица на новата година спрямо същия период на 2023 г.

От началото на годината до 7 януари са произведени 754 028 MWh, докато през първата седмица на миналата година произведената електроенергия е била 929 693 MWh.

Данните показват, че за разглеждания период участието на базовите централи (въглищните и АЕЦ „Козлодуй“) в енергийния баланс на страната намалява с общо 22.26%. Те са произведени 639 826 MWh електроенергия, докато през 2023 г. – 823 019 MWh.

Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ работи на по-малко от 30%, а България внася електроенергия от страни, които доскоро снабдявахме – Гърция, Сърбия, Турция и Северна Македония.

Делът на ВЕИ в преносната мрежа расте значително – с 40% до 40 985 MWh, докато за аналогичния период на 2023 г. зеленото производство е било 29 384 MWh. Участието на ВЕИ в разпределителната мрежа също нараства – с 9 на сто в сравнявания период. Огромен ръст се отчита при вятърната енергия – 59%.

Електроенергията, произведена от водните централи, намалява със 17.54%.

Георги Свиленски от БСП коментира, че това не се е случвало от 30 г. и партията му ще пита в парламента управляващите „докъде сме докарали енергетиката“.

Цончо Ганев от „Възраждане“ прогнозира, че за новите американски реактори в „Козлодуй“ ще излязат на България близо 70 млрд. лв

България е била нетен вносител на електроенергия и през два месеца на миналата година – май и ноември, когато ядрената централа в Козлодуй е излизала в планов ремонт. Липсващите в тези периоди ядрени мощности не са заменени от наличните ТЕЦ, а от внос.

Източник:epicenter.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.