Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“

Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец започва производството на дронове камикадзе, съобщи Информационният център на министерството на отбраната.

„Безпилотните летателни апарати ще струват 2000 лева и ще могат да унищожават танкове с цена от 10-15 милиона евро“, твърди в интервю за в. „Българска Aрмия“ Калин Димитров, изпълнителен директор на фирмата на МО. Той беше назначен на поста в „ТЕРЕМ“, след като Тодор Тагарев стана военен министър.

Калин Димитров е обучавал доброволци в Украйна след 2014 г. и е работил като оръжеен инструктор към МВР в Киев.

„През 2014 година съм работил с два от т.нар. Първи доброволчески батальони. Единият е батальонът „Днепър” от град Днепро и с батальона „Донбас”, заяви Димитров през март 2022 г.

„Първоначално ще стартира сглобяване на безпилотни летателни апарати от части на външни доставчици, като идеята е по-късно да се овладее и производството им в структури на дружеството. Бойната част ще е български боеприпас и ще се произвежда в завода на „ТЕРЕМ“ в Костенец“, обясни Димитров.

Предприятието на „ТЕРЕМ“ в Костенец вече произведе първите тестови партиди снаряди по натовския калибър 155 мм. От пресцентъра на МО съобщиха още, че съвместно с украинска компания България ще ремонтира хеликоптери Ми-17.

МО публикува и снимка на първите терминали Starlink, получени от Сухопътните ни войски. Сателитната мрежа осигурява бързо разгръщане на мобилни високоскоростни комуникационни мрежи и стана особено популярна заради войната в Украйна.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.