Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

България започва изграждането на Вертикалния газов коридор за газ за Украйна и региона

В Министерския съвет бяха подписани два договора за изграждане на Вертикалния газов коридор – за лупингите Кулата-Кресна и Рупча-Ветрино. Така през страната ни ще се транспортира газ през Гърция и Румъния за Украйна и региона.

В прессъобщението на служебното правителство пише, че българската газопреносна мрежа ще доставя допълнителни количества втечнен природен газ от „надеждни източници, включително САЩ, Азербайджан, Египет и други“.

При подписването на документите присъстваха министър-председателят Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Украйна – Олеся Илашчук, на Унгария, на Молдова и на Гърция, и зам.-посланикът на Словакия.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че след планираното прекратяване на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на 2025 г., Вертикалният газов коридор, чийто инициатор е България, ще се наложи като инфраструктура от водещо значение за целия регион.

Съветът за развитие към Министерския съвет вече е одобрил държавни гаранции в рамките на проектобюджета за следващата година, като Вертикалният газов коридор ще се строи със заем.

В края на май българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ избра победителите в обществената поръчка – „Главболгарстрой“ и американски компании. Подписаните днес договори за лупинги от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино са с изпълнители ДЗЗД „Хил Интернешънъл – ГБС 1“ и ДЗЗД „Хил Интернешънъл – ГБС 3“ (обединения, в които участват български и американски компании). Общата стойност на двата договора е близо 485 млн. лв.

„Вертикалният газов коридор е не само стратегическа инициатива с ключово значение за страните от региона, но и инструмент за гарантиране на енергийната им сигурност“, заяви служебният министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Миналия месец на среща в Белия дом служебният министър обеща през България да се доставя американски газ за Украйна и региона, съобщи министерството на енергетиката. Той също така информира Белия дом, че руският газ влиза в Европа през посредници и трябва да се замени с американски, става ясно от прессъобщението на министерството.

По думите му, увеличаването на капацитети за пренос между Гърция и България и България и Румъния, което започва днес, дава възможност за допълнителни доставки от алтернативни източници. „Сътрудничеството между българските и американските компании в изпълнението на тези проекти от инициативата ще дадат отличен пример за реализация и на бъдещи енергийни проекти с необходимото качество, в срок и в рамките на в заложения бюджет“, заяви Малинов.

Още по темата: Пламен Павлов: Подготвя се спиране на доставките на газ от „Турски поток“ през България 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Оправинме нас , сега ще оправим и Усрайна – блазе им .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.