Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Български военни тренират украинската армия в мисия на ЕС

Наши военни участват в тренировъчната мисия на ЕС, която обучава украински войници. Това стана ясно на срещата на новия военен министър Тодор Тагрев и украинската посланичка Олеся Илашчук в министерството на отбраната.

В срещата участваха и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, директорът на дирекция „Логистика“ бригаден генерал Митко Григоров и аташето по отбраната на Украйна полковник Дмитро Лукашук.

Срещата с украинския дипломат е първата официално обявена пред медиите среща на Тагарев, откакто зае поста. Той е работил като сътрудник в МО на Украйна през 2009, 2010 и 2011 г., съобщиха при номинацията му за военен министър лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и бившият вътрешен министър Румен Петков. Профилът на Тагарев във Фейсбук също е с украинското, а не българското знаме. Те попитаха дали продължава да има отношения с министерството на отбраната на Украйна.

„България подкрепя борбата за свобода на украинския народ и усилията за възстановяване на международния правов ред, както и стремежа към европейска и евроатлантическа интеграция на Украйна. Страната ни има принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз за военно подпомагане на Украйна EUMAM“, заяви министър Тагарев по време на разговорите с посланика на Украйна.

„България има готовност да окаже съдействие за преодоляване на кризата“, зави Тагарев по повод взриваването на язовирната стена на „Каховка“. Украйна отрича да е взривила стената и обвинява Русия. Украински генерал обаче в интервю за „Вашингтон пост“, публикувано на 29 декември миналата година, заявява: „Тeствахме стрелба по язовир „Каховка“ с ракетна установка „Хаймарс“.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отхвърли предложението на Турция за международно разследване на взрива на язоврната стена, като нарече инициативата „игра за угаждане на руснаците“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.