Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Българският кораб „Руен“ е отвлечен в Арабско море

Корабът „Руен“ с наши моряци на борда е отвлечен край бреговете на остров Сокотра край Йемен. Новината съобщи британската компания за морска сигурност „Амбри“, цитирана от Ройтерс, като потвърди, че става въпрос за кораб, плаващ под малтийски флаг, който обаче е българска собственост. Корабът „Руен“ е на Параходство „Български морски флот“ и на него има 18 моряци, част от които са българи, се казва в изявление на Параходство „Български морски флот“, който потвърди новината.

Корабът е бил взет на абордаж днес след инцидент в Арабско море. Наблизо е имало риболовен кораб, плаващ под ирански флаг. Той е изключил транспондера си шест часа преди инцидента в близост до мястото, където корабът за насипни товари „Руен“ се е отклонил от курса си.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) също потвърди за сигнал за бедствие от плавателен съд, на който са се качили неизвестни лица източно от Босасо, Сомалия. Картата на UKMTO локализира инцидента близо до йеменския остров Сокотра.

Това е второ отвличане на кораб с българи само за месец. На 23 ноември движението „Ансал Аллах“, както се наричат йеменските хути, публикува  видео с отвлечения кораб Galaxy Leader с двама българи на борда. На видеото се вижда как военни представители на хутите, начело с командващия военноморските им сили Мухамад Абдулнаби, се качват на кораба и се срещат с екипажа.

Командирът  се обръща към тях с думите: „Вие сте наши гости. Ние считаме целия екипаж за йеменци. Всичко, което искате, ще го донесем. Можете да считате Йемен за своя страна.“ Причината за отвличането е, че корабът е собственост на британска компания, в която съсобственик е израелски милиардер. Хутите обявиха, че ще освободят кораба, когато Израел прекрати бомбардировките си срещу палестинците в Газа.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.