Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Българският отбор спечели европейската титла по шахмат за жени

Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева станаха европейски шампионки по шахмат, след като на финала победиха отбора на Грузия.

В последната битка на европейското отборно първенство Нургюл Салимова направи реми на втора дъска с грузинката Нино Бациашвили. След нея Антоанета Стефанова пребори Бела Хотенашвили. Тя победи с белите фигури на 31-ия ход. С успеха отборът ни поведе в последния 9-и кръг срещу актуалния световен шампион с 1.5 на 0.5 точки.

България беше лидер в класирането преди последния кръг с 14 мач точки и бе единственият отбор без поражение в състезанието в момента.

В третата приключила среща Белослава Кръстева загуби на 37-ия ход с белите фигури срещу Саломе Мелия. Грузия изравни резултата и двата отбора имаха по 1.5 точки.

Решаващ се оказа двубоят на четвърта дъска между Гергана Пейчева и Лейла Явакишвили, като реми щеше да донесе титлата на България. Тя успя да се пребори и България победи актуалния световен шампион Грузия с 2.5 на 1.5 точки в последния 9-и кръг на първенството в Будва, Черна гора.

Това е първо класиране на България в „Топ 3“ от създаването на отборното европейско първенство както при мъжете (от 1957 г.), така и при жените (от 1992 г. насам).

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.