Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Българското военно ръководство е обсъждало как с помощта на САЩ да измами ООН и да даде ракети „Точка“ на Украйна

Българското военно ръководство е обсъждало как с американска помощ да измами ООН и да даде ракети „Точка“ на Украйна. „На 7 февруари, по инициатива на българската страна се е състояла среща с началника на Генералния щаб на ВС на България адмирал Емил Ефтимов и председателя на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев с аташето по въпросите на отбраната към посолството на Украйна в България.“ Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларация, прочетена от парламентарната трибуна.

„Темата на разговора, който е бил по инициатива на българската страна, е било прехвърлянето на тежко въоръжение за Украйна. Интересното е, че в разговора, както Гаджев, така и адмирал Евтимов са заявили, че за да се преодолее мощното проруско лоби, са им необходими аргументи за пред населението. За тази цел, те са готови да предприемат съответни действия, които да покажат на населението, че става въпрос не за даряване и предоставяне на тежко въоръжение на Украйна, а за защита на българския национален интерес, чрез засилване на отбранителните способности на българската армия“, каза Костадинов.

Ефтимов уведомява, че това ще стане чрез освобождаване на резервите на въоръжените сили на България, които се продават за потребностите на въоръжените сили на Украйна, чрез снижаване количеството на въоръжение, муниции и  боеприпаси, необходими за осигуряване на мобилизационния резерв на българската държава, добави председателят на „Възраждане“.

„В такава ситуация Емил Ефтимов и Христо Гаджев са привърженици на идеята, че за българското общество и политическите сили на страната въпросът за предоставяне на военна помощ на Украйна трябва да се представя на първо място под лозунга грижа за националните интереси на България. Иначе казано – грижа за националните интереси е да разоръжим българската армия, да намалим мобилизационния резерв, да опразним складовете и това, което вече няма да ни е нужно, след намаляване на мобилизационния резерв да бъде предоставено на Украйна“, заяви депутатът.

„За какво оръжие обаче става въпрос и тук е грандиозният скандал. Защото българската армия почти няма въоръжение в момента, но това което излезе по медиите, не по всички, разбира се, защото в България има огромна медийна цензура, е следното: българското военно ръководство е готово да предостави списък на готовото за продажба въоръжение без посочени цени, което може да бъде предоставено на Украйна:

  • Танкове Т-72 – 57 бр. и боеприпаси към тях в количество 2000 бр.
  • 122 мм САУ 2С1  „Гвоздика“ – 60 бр. и боеприпаси към тях – 40 000 бр.
  • 122 мм гаубици Д-20 – 24 бр. и боеприпаси към тях – 7000 бр.
  • 120 мм самоходен миномет „Тунджа“- 24 бр. и боеприпаси към тях – 5000 бр.
  • 82 мм миномети – 120 бр. и боеприпаси към тях –  20 000 бр.

Украинската страна се надява да получи ракетите „Точка“, но българското ръководство е казало, че не може да ги предостави, тъй като те са декларирани в ООН и трябва да бъдат утилизирани. Само че след това се оказва, че е получена информация от представител на МО на САЩ, че посолството на САЩ в Република България е готово да съдейства за предаването на Украйна на българските ракети “Точка”, като имайки предвид контрола от страна на ООН за неразпространение на касетъчни боеприпаси, най-вероятният вариант е прехвърлянето на Украйна на вече разглобени на части ракети, заяви Костадинов. Иначе казано, българското военно ръководство, в лицето на Ефтимов и Гаджев, е говорило с украинската страна как да се измами ООН. Тоест, формално да се утилизират тези ракети, уж да се унищожат, а те всъщност ще бъдат разглобени и със съдействието на САЩ ще бъдат дадени на Украйна, където ще бъдат сглобени отново“, заяви лидерът на „Възраждане“.

„България потенциално е готова да предаде на Украйна ЗРК  С-200 и С-300, а също така ракети към тях. Броят на ракетите, с които разполагаме е държавна тайна и аз няма да го спомена, само че е споменат  в документа, който е излязъл, което означава, че българска държавна тайна е била коментирана от шефа на отбраната и шефа на комитета с представител на чужда държава, което е държавна измяна. Там се говори, че ние можем да ги предадем, но след това ще искаме да получим като компенсация ЗРК “Патриот” (американска система за ПВО – б.р.), само че има един проблем, ще трябва да чакаме 5-7 години за доставка. През този период ние дори няма да имаме ЗРК. На финала много мило е отбелязано, че за да не се дават аргументи на проруското лоби в България, информацията за доставки и продажба на оръжие и военна техника от правителството на България не трябва да бъде обнародвано в средствата за масова информация“, заяви Костадинов.

„Възраждане“ ще сезират прокуратурата и ДАНС, ако не получат отговор. „Говори се, дори за това да бъде измамено ООН, което вече представлява много сериозно международно престъпление“, заяви той.

Още по темата: Изпратихме 180 единици военна техника – самоходни гаубици 2С1 „Гвоздика“ и бронирани машини – на Украйна (ВИДЕО)

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.