Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Банки следят сметките на клиентите си, за да изчисляват въглеродния им отпечатък

Британската банка NatWest беше обвинена в „проникване в личното пространство“ на клиентите си, след като стартира нова функция, която претърсва акаунтите им, за да проследи техния въглероден отпечатък.

„Проследяване на въглеродния отпечатък“ в мобилното приложение на банката използва данни за транзакциите на своите клиенти, за да направи предложения как да намалят въглеродния си отпечатък въз основа на техните навици за пазаруване.

Според  The ​​Telegraph банката казва на клиентите си да обмислят да поправят дрехите си, вместо да купуват нови артикули, и да започнат да пият растителни алтернативи на млечните продукти. NatWest описва начини, по които клиентите могат да променят храненето си, за да станат по-екологични, като например да станат вегетарианци.

Банката също призовава клиентите си да споделят пътуванията с кола, да перат дрехите си в студена вода и да изключват сушилните.

Под разходната част на приложението клиентите на NatWest получават информация за въздействието на  покупките им върху отделяните в атмосферата въглеродни емисии.

Случаят във Великобритания не е изолиран. В България също стартира такава услуга. ЦКБ съвместно с Mastercard съобщиха преди месеци, че внедряват на българския банков пазар иновативното дигитално решение – Въглероден Калкулатор.

В съобщение на сайта на банката пише, че „Mastercard, в сътрудничество с шведската финтех компания Doconomy, имплементира Mastercard Въглероден Калкулатор с цел повишаване на екологичното съзнание и поведение на всички свои партньори по целия свят – компании, потребители и обществата за възстановяване на горите“.

За всяка трансакция, извършена с карта, напълно автоматизираният Aland Index, разработен от Doconomy, ще изчислява ефекта от нея, конвертиран като въглероден еквивалент (CO2) на основание цената на покупката и емисионния фактор, който варира за различните сектори от икономиката. Резултатът ще се визуализира в мобилното приложение на банката.

„Mastercard Въглероден Калкулатор дава на клиентите на ЦКБ АД, ползващи дебитни и кредитни карти Mastercard и VISA визуална представа за въглеродния отпечатък на всяка закупена стока или услуга“, пише в съобщението.

Обяснението на банката е, че „всеки от нас допринася за натрупването на CO2 в атмосферата, което води до климатични промени и оставя негативен отпечатък в околната среда.“

В случая с банката във Великобритания дори има инструкции как да се борим с климатичните промени. Когато пием мляко и ядем месо, животните, от които са произведени тези продукти, са отделили метан в атмосферата под формата на газове, които отделят. Така ние причиняваме климатичните промени. Затова от банката препоръчват да станем вегитарианци.

Още по темата: Банките могат да закриват сметки на клиенти дори само заради коментарите им в интернет 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.