Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Банките искат такса за замяна на левове с евро

Да има такси при обмяна на големи суми левове в брой с банкноти евро на гише в банка след влизането ни в еврозоната, предлагат от Асоциация на банките в България (АББ). Освен това обмяната на левове срещу евро да става след предварително уведомление, настояват от АББ, цитирани от „Труд“.

В концепцията за закон за въвеждане на еврото, подготвена от Министерството на финансите, предлагат шест месеца след влизането ни в еврозоната банките да обменят левове срещу евро напълно безплатно. Целта е хората да имат време да обменят всичките си налични левове с банкноти и монети евро, като смяната на валутата да не им струва нищо. Предвидено е едва след шестия месец банките да могат да слагат такса за обмяна на левове за евро.

От Асоциация на банките в България са подготвили подробно становище по предложенията на Министерството на финансите. От АББ искат в закона за еврото да бъде определен размер (брой банкноти/монети или максимална сума), над който може да се иска плащане на такса за замяна на левове за евро през първите шест месеца от влизането ни в еврозоната.

Обмяната на левове срещу евро да бъде безплатна до определен лимит, предлагат от АББ. Този лимит би могъл да бъде определен или по отношение на количеството банкноти и монети, които физически ще се обменят – например 100 броя левови банкноти и 50 броя монети, или да се определи като левова сума, до която обменът е безплатен, като например, тази сума би могла да бъде обвързана със съществуващото ограничение в Закона за ограничаване на плащанията в брой – 10 000 лв., а за монетите – 100 лв., посочват от АББ в становището си.

Подобна е и практиката в Хърватия, която влезе в еврозоната на 1 януари 2023 г. В хърватския закон за приемане на еврото е поставен лимит на определени количества банкноти и монети, до които клиентите на банките могат да обменят куна банкноти и монети безплатно. Въвеждането на такса при обмяна на левове над определен праг с евро не е забранено и от регламента на ЕС относно въвеждането на еврото, посочват от АББ. В регламента е посочено, че банките обменят безвъзмездно банкнотите и монетите на техните клиенти, деноминирани в националната валута, за банкноти и монети в евро до размер, който може да бъде определен в националното законодателство.

Банките трябва да имат възможност да изискват предизвестие при обмяната, за да осигурят необходимите количества банкноти и монети, както и за да бъде предотвратено струпване на хора в офисите, става ясно от становището на АББ. Банките искат в закона за еврото да бъде записано, че могат да прилагат определените от тях лимити за теглене на суми в брой без предизвестие. В момента всяка банка сама решава суми до какъв размер може да бъдат изтеглени от клиентите без предизвестие.

От Министерството на финансите са посочили, че приемат по принцип предложенията на АББ и те ще бъдат разгледани при разработването на закон за въвеждане на еврото в България.

Един месец след влизането ни в еврозоната, като заложената от парламента цел е това да стане на 1 януари 2024 г., ще може да плащаме в магазините с левове и евро. Но е предвидено търговците да не бъдат задължени да взимат повече от 50 монети за едно плащане.

Още по темата:

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.