Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Банките искат такса за замяна на левове с евро

Да има такси при обмяна на големи суми левове в брой с банкноти евро на гише в банка след влизането ни в еврозоната, предлагат от Асоциация на банките в България (АББ). Освен това обмяната на левове срещу евро да става след предварително уведомление, настояват от АББ, цитирани от „Труд“.

В концепцията за закон за въвеждане на еврото, подготвена от Министерството на финансите, предлагат шест месеца след влизането ни в еврозоната банките да обменят левове срещу евро напълно безплатно. Целта е хората да имат време да обменят всичките си налични левове с банкноти и монети евро, като смяната на валутата да не им струва нищо. Предвидено е едва след шестия месец банките да могат да слагат такса за обмяна на левове за евро.

От Асоциация на банките в България са подготвили подробно становище по предложенията на Министерството на финансите. От АББ искат в закона за еврото да бъде определен размер (брой банкноти/монети или максимална сума), над който може да се иска плащане на такса за замяна на левове за евро през първите шест месеца от влизането ни в еврозоната.

Обмяната на левове срещу евро да бъде безплатна до определен лимит, предлагат от АББ. Този лимит би могъл да бъде определен или по отношение на количеството банкноти и монети, които физически ще се обменят – например 100 броя левови банкноти и 50 броя монети, или да се определи като левова сума, до която обменът е безплатен, като например, тази сума би могла да бъде обвързана със съществуващото ограничение в Закона за ограничаване на плащанията в брой – 10 000 лв., а за монетите – 100 лв., посочват от АББ в становището си.

Подобна е и практиката в Хърватия, която влезе в еврозоната на 1 януари 2023 г. В хърватския закон за приемане на еврото е поставен лимит на определени количества банкноти и монети, до които клиентите на банките могат да обменят куна банкноти и монети безплатно. Въвеждането на такса при обмяна на левове над определен праг с евро не е забранено и от регламента на ЕС относно въвеждането на еврото, посочват от АББ. В регламента е посочено, че банките обменят безвъзмездно банкнотите и монетите на техните клиенти, деноминирани в националната валута, за банкноти и монети в евро до размер, който може да бъде определен в националното законодателство.

Банките трябва да имат възможност да изискват предизвестие при обмяната, за да осигурят необходимите количества банкноти и монети, както и за да бъде предотвратено струпване на хора в офисите, става ясно от становището на АББ. Банките искат в закона за еврото да бъде записано, че могат да прилагат определените от тях лимити за теглене на суми в брой без предизвестие. В момента всяка банка сама решава суми до какъв размер може да бъдат изтеглени от клиентите без предизвестие.

От Министерството на финансите са посочили, че приемат по принцип предложенията на АББ и те ще бъдат разгледани при разработването на закон за въвеждане на еврото в България.

Един месец след влизането ни в еврозоната, като заложената от парламента цел е това да стане на 1 януари 2024 г., ще може да плащаме в магазините с левове и евро. Но е предвидено търговците да не бъдат задължени да взимат повече от 50 монети за едно плащане.

Още по темата:

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.