Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Банките могат да закриват сметки на клиенти дори само заради коментарите им в интернет

Националната банка на Австралия (NAB) предизвика възмущение, след като предупреди клиентите си, че може да закрие сметките им, ако направят злобни коментари в интернет. Подобно на Австралия, банките във Великобритания и Канада вече замразиха сметки на клиети заради възгледите им, свързани с политиката, ЛГБТ и ваксините.

Актуализираните правила и условия на австралийската банка, показани на уебсайта им и в сила от ноември, гласят, че NAB ще „разследва“ клиентите, които правят „oскверняващи, унизителни или дискриминационни коментари“ онлайн.

Новите условия гласят, че в такива случаи банката може да спре, анулира или откаже достъп на клиент до неговата сметка.

Публикуваните правила и условия включват номер за поддръжка, където клиентите могат да докладват за други притежатели на сметки, за които са „притеснени“.

Този ход следва скандала във Великобритания, където сметките на бившия политик Найджъл Фараж и англиканския министър Ричард Фодъргил бяха закрити от финансовите институции заради техните възгледи.

Coutts Bank се извини на Фараж, след като стана ясно, че комисията за управление на риска на банката е обсъдила политическите му възгледи, преди да посъветва сметките му да бъдат закрити.

Ричард Фодъргил също загуби банковите си сметки в Йоркширското строително общество, след като им писал с въпрос дали популяризирането на ЛГБТ Прайд-а е подходящо.

Банката му отговорила, че има „нулева толерантност към дискриминацията“ и закрила сметките, които държал повече от десетилетие.

През 2022 г. сметките на канадците, участващи в протестите на шофьорите на камиони срещу правителството на Джъстин Трюдо, бяха замразени като наказание за противопоставяне на мандатите за ваксини.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

4 COMMENTS

  1. Епа дано фалират сите.
    Колонизатори, да пукнат обдутите копелета

  2. Време е да премахнем банките -всичко в кеш!
    Знаете ли колко души храним в тези банки,държавни институции и прочие,които нищо не правят за развитието ни?
    Хорица,които не заслужават и една стотна от заплатата си,но са по арогантни в отношението си дори и от простия помак мустафа емин!!!!

  3. Това вече не са банки,а политически насочени организации. Къде им е широко прокламираната свобода на словото от тези,дето още не са се определили какви са,мъж,жена или хермафродит?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.