Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Банковата паника след фалитите в САЩ разтърсва и европейските пазари

Банковите акции се понижиха на европейските пазари в понеделник, тъй като глобалните инвеститори претеглиха последиците от колапса на Silicon Valley Bank (SVB). Американският кредитор се срина миналата седмица и активите му бяха конфискувани. Днес беше обявен фалитът на оше една банка в САЩ. Щатските регулатори затвориха базираната в Ню Йорк банка Signature Bank.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 спадна с 2.56% в 13:00 GMT, като всички основни акции се търгуваха на червено. Банковите акции се сринаха с повече от 6%, като Commerzbank, BAWAG Group и Banco BPM са сред най-големите губещи. Credit Suisse се срина с 15% в ранната търговия, а UniCredit загуби 9%, докато Deutsche Bank и Raiffeisen Bank се понижиха със 7%.

Сривът дойде въпреки новината, че британската HSBC, която е една от най-големите банки в света и може да се похвали с активи за 2,9 трилиона долара, се съгласи да спаси британския клон на SVB за символичен £ 1, обещавайки да защити клиентските депозити като част от сделката. След съобщението HSBC отбеляза спад на акциите си с 3,5%

„Виждаме изтегляне на ликвидност – класическото нещо, което бихте очаквали след кредитно събитие като това, което се случва в SVB. Хората се плашат, намаляват експозицията към акции и преминават към държавни облигации“, казва Хейг Батгейт, ръководител на инвестициите в Atomos, пред Bloomberg.

Още по темата: Трета американска банка фалира за три дни, четвърта получава $70 млрд. помощ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.