Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

BBC два месеца са пазили свой водещ, платил 40 000 евро на непълнолетна за голи снимки

Британското правителство призова BBC „спешно“ да разследва твърденията, че един от водещите на телевизията е платил на непълнолетно момиче повече от £35 000 (40 000 евро) за нейни голи снимки със сексуално съдържание. Министърът на културата Луси Фрейзър разговаря с шефа на BBC Тим Дейви за обвиненията в неделя.

„Като обществен телевизионен оператор, получаващ публично финансиране, висши служители подчертаха пред BBC, че твърденията трябва да бъдат разследвани спешно и прецизно“, се казва в изявление на Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта (DCMS).

Фрейзър адресира обвиненията в телефонен разговор с Дейви по-късно следобед. В публикация в Twitter тя каза, че Дейви „ме увери, че BBC разследва бързо и прецизно“.

BBC има богат опит да не се справят със сексуалното насилие над деца, извършено от звездите си. Джими Савил, Стюарт Хол и Ролф Харис са малтретирали деца, докато са работили за телевизионния оператор, като Хол и Харис излежават присъди за непристойно нападение. Предполагаемите престъпления на Савил, които включват до 450 жертви в продължение на пет десетилетия, станаха широко известни след смъртта му през 2011 г.

Според майката на жертвата водещият е започнал да си разменя съобщения с дъщеря й през 2020 г., когато тя е била на 17 години. През следващите три години водещият е изпратил на тийнейджърката повече от £ 35,000 в замяна на „изпълнения“, каза майката пред The Sun, който разкри историята в петък.

Парите са били ползвани за наркотици, тъй като тийнейджърката е развила пристрастяване към крек-кокаин. Майката твърди, че е видяла доказателства за видеоразговори между водещия и дъщеря й, в които телевизионната звезда се появява по бельо. Майката за първи път е отишла в BBC през май и е съобщила какво е причинил водещият на дъщеря й. BBC не са взели никакви мерки в продължение на два мсеца, а водещият е свален от ефир миналата седмица, съобщи The Sun.

„Обичах да го гледам по телевизията, така че бях шокирана да го видя на разговор с дъщеря ми, в който седи на дивана в къщата си по бельо. Веднага го разпознах“, разказва майката пред вестника.

Звездите на BBC Джеръми Вайн, Райлън Кларк, Гари Линекер и Ники Кембъл публично отрекоха, че са въпросният водещ.

Телевизионният оператор направи кратък коментар, заявявайки, че „ние се отнасяме към всички твърдения много сериозно и имаме процеси за проактивно справяне с тях“.

Изявлението на BBC предизвика възмущение в парламента. Канцлерът в сянка на Лейбъристката партия Рейчъл Рийвс заяви, че корпорацията трябва да приведе „къщата си в ред“ и „да даде по-голяма яснота за това какво се е случило в този случай и какво правят, за да се опитат да го оправят“.

BBC не съобщи дали полицията е била информирана.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.