Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бебето Ая от земетресението в Сирия е преместена на безопасно място заради риск от отвличане

Осиротяло сирийско бебе Ая, родено под развалините на срутения й дом след земетресението миналата седмица, беше преместено на безопасно място от здравни власти. Ая е единствената оцеляла. Цялото й семейство загина. Бебето беше открито от спасителите, все още свързано с пъпната си връв с мъртвата си майка.

Здравната дирекция в Африн взе предпазна мярка, за да защити момичето от евентуално отвличане и измама с осиновяване, съобщи BBC.

В понеделник е имало инцидент на насилие в болницата в района, контролиран от опозицията, където тя се лекува. Твърди се, че медицинска сестра, придружена от двама въоръжени мъже, е пребила управителя.

Ръководителят на здравната дирекция д-р Ахмад Хадж Хасан отрече твърденията в социалните медии, че това е осуетен опит за отвличане на Ая.

„Твърденията за отвличане бяха недоразумение. Това беше изцяло вътрешен проблем, свързан с болницата и нямаше никаква връзка с бебето“, каза той пред BBC.

Хиляди хора предложиха да осиновят бебето миналата седмица, след като историята й беше широко отразена от местни и международни медии.

Здравната дирекция обаче е решена да даде приоритет на нейното възстановяване и да действа предпазливо с процеса на осиновяване.

Майката на Ая е започнала да ражда скоро след като семейният им дом в град Джиндайрис беше разрушен от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер на 6 февруари. Тя е починала, след като е родила Ая.

Драматични кадри, разпространени в социалните медии, показват мъж, който носи бебето, покрито с прах, след като е извадено от отломките.

Бащата на Ая, четирима братя и сестри и една леля също загинаха при бедствието.

Халил ал Суади, далечен роднина, който бил там, когато тя била извадена на безопасно място, е донесъл бебето в болницата в Африн.

Педиатърът, който се грижи за нея, д-р Хани Маруф, каза, че Ая е пристигнала в лошо състояние. „Имаше подутини, натъртвания, беше студена и едва дишаше“, разказа лекарят.

Ая реагира на лечението и на следващия ден състоянието й се стабилизира.

Управителят на болницата Халид Атия каза, че съпругата му кърми Ая заедно с  четиримесечната им дъщеря и че те ще се грижат за нея, докато не бъде осиновена.

Джиндарис, на около 8 км от турската граница, беше един от най-тежко засегнатите градове в Сирия. Около 200 сгради там са напълно срутени. До момента 517 тела са извадени от развалините.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.