Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бебето Ая от земетресението в Сирия е преместена на безопасно място заради риск от отвличане

Осиротяло сирийско бебе Ая, родено под развалините на срутения й дом след земетресението миналата седмица, беше преместено на безопасно място от здравни власти. Ая е единствената оцеляла. Цялото й семейство загина. Бебето беше открито от спасителите, все още свързано с пъпната си връв с мъртвата си майка.

Здравната дирекция в Африн взе предпазна мярка, за да защити момичето от евентуално отвличане и измама с осиновяване, съобщи BBC.

В понеделник е имало инцидент на насилие в болницата в района, контролиран от опозицията, където тя се лекува. Твърди се, че медицинска сестра, придружена от двама въоръжени мъже, е пребила управителя.

Ръководителят на здравната дирекция д-р Ахмад Хадж Хасан отрече твърденията в социалните медии, че това е осуетен опит за отвличане на Ая.

„Твърденията за отвличане бяха недоразумение. Това беше изцяло вътрешен проблем, свързан с болницата и нямаше никаква връзка с бебето“, каза той пред BBC.

Хиляди хора предложиха да осиновят бебето миналата седмица, след като историята й беше широко отразена от местни и международни медии.

Здравната дирекция обаче е решена да даде приоритет на нейното възстановяване и да действа предпазливо с процеса на осиновяване.

Майката на Ая е започнала да ражда скоро след като семейният им дом в град Джиндайрис беше разрушен от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер на 6 февруари. Тя е починала, след като е родила Ая.

Драматични кадри, разпространени в социалните медии, показват мъж, който носи бебето, покрито с прах, след като е извадено от отломките.

Бащата на Ая, четирима братя и сестри и една леля също загинаха при бедствието.

Халил ал Суади, далечен роднина, който бил там, когато тя била извадена на безопасно място, е донесъл бебето в болницата в Африн.

Педиатърът, който се грижи за нея, д-р Хани Маруф, каза, че Ая е пристигнала в лошо състояние. „Имаше подутини, натъртвания, беше студена и едва дишаше“, разказа лекарят.

Ая реагира на лечението и на следващия ден състоянието й се стабилизира.

Управителят на болницата Халид Атия каза, че съпругата му кърми Ая заедно с  четиримесечната им дъщеря и че те ще се грижат за нея, докато не бъде осиновена.

Джиндарис, на около 8 км от турската граница, беше един от най-тежко засегнатите градове в Сирия. Около 200 сгради там са напълно срутени. До момента 517 тела са извадени от развалините.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.