Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Белгия е против санкции на ЕС срещу вноса на диаманти от Русия

Руските диаманти заемат 30% от световната търговия със скъпоценния камък

Руските диаманти предизвикаха полемика в Европа. Въпреки шестте пакета мащабни санкции на Европейския съюз срещу Москва руските диаманти останаха извън списъка с ембаргови стоки.

Отсъствието им в списъка се дължи отчасти на важната роля на Белгия в диамантената индустрия. Антверпен от поколения служи като основен център за диаманти, пристигащи в Европа – включително от Русия.

Но това може да се промени. Обещанието на Русия да засили военната си кампания в Украйна накара ЕС да ускори работата по нов пакет от санкции. Няколко дипломати заявиха, че колебанието на Белгия за забрана на руските диаманти е все по-несъстоятелно.

Белгия обеща да не блокира санкции срещу вноса на руски диаманти, но изрази опасения, че подобен ход може да навреди повече на икономиките на ЕС, отколкото  на Русия. Лично белгийските дипломати успешно лобираха сред служители на ЕС да държат скъпоценните камъни извън списъка със санкции, според многобройни дипломати, запознати с дискусиите за санкциите, коментира белгийското издание Politico. „Тази позиция става все по-трудна“, твърди дипломат от ЕС, цитиран от медията.

Резултатът е, че Белгия – и нейната непоколебима подкрепа за индустрия, отдавна свързана с автократи, диктатори и конфликтни зони – отново е в неудобна позиция. ЕС вече санкционира руското злато и други луксозни стоки.

„Настояваме за санкции срещу руските диаманти от месеци“, каза друг дипломат от ЕС.

Нешлифованите руски диаманти в момента представляват 30% от световната търговия със скъпоценния камък. Министерството на финансите на САЩ изчислява, че диамантите са един от десетте най-големи неенергийни износа на Русия, възлизащ на над 4,5 милиарда долара през 2021 г.

САЩ забраниха вноса на диаманти от Русия малко след инвазията. Те също така санкционираха Сергей Сергеевич Иванов, главен изпълнителен директор на най-голямата руска компания за добив на диаманти Алроса и баща му Сергей Борисович Иванов, бивш началник на щаба на руския президент Владимир Путин.

ЕС не последва примера на САЩ.

През април украинският президент Володимир Зеленски нападна белгийските депутати във видео обръщение пред парламента на страната. „Има такива, за които руските диаманти, понякога продавани в Антверпен, са по-важни“, каза той.

Източник:Politico
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.