Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Белгия ще блокира забраната на ЕС за руски диаманти

Белгия никога няма да подкрепи забрана на вноса на руски диаманти в Европейския съюз (ЕС), заяви премиерът Александър Де Кру, добавяйки, че мерки от този вид ще бъдат ефективни само ако бъдат въведени в световен мащаб.

ЕС работи по десетия си пакет от санкции срещу Русия заради войната й в Украйна. Полша и балтийските страни настояват за забрана на руските диаманти от пазара на Евросъюза, както и други мерки като отрязване на повече банки от платежната система SWIFT и ограничения върху сътрудничеството в областта на ядрената енергетика.

„Ние не подкрепяме забраната за доставка на диаманти“, отговори Де Кру пред журналисти на въпрос за предложеното ембарго.

Белгийският премиер заяви, че обемът на доставките на руски диаманти за Белгия е спаднал с 80% след налагането на санкциите, свързани с Украйна, но подчерта, че руският износ на скъпоценни камъни като цяло не е намалял.

„Ткива стъпки трябва да се предприемат само на глобално ниво. Необходимо е да се създаде система за проследяване на произхода на диамантите, за да станат санкциите наистина ефективни. В противен случай диамантите все пак ще намерят пътя си към пазара“, каза премиерът.

През октомври страните членки на ЕС обсъдиха забрана за внос от руския гигант Alrosa като част от осмия пакет от санкции. Въпреки това доставчикът на скъпоценни камъни остана извън окончателния списък, който включва 29 физически и седем юридически лица.

Обратният завой дойде, след като Белгия, където се намира най-големият център за търговия с диаманти в света в Антверпен, блокира ембаргото на ЕС, след като предупреди, че този ход може да струва хиляди работни места в града.

Според официалната белгийска статистика страната е внесла руски диаманти на стойност 676 милиона евро през второто тримесечие на 2022 г., които след това са спаднали до 154 милиона евро през трите месеца до края на септември.

Alrosa, най-големият производител на диаманти в света с 30% световен пазарен дял, е включен в списъка със санкции на САЩ. Вашингтон забрани вноса на руски необработени диаманти, но все още внася скъпоценни камъни, ако те са били обработени в други страни.

Съобщава се, че белгийските власти са загрижени за загубата на бизнес от центровете за търговия с диаманти в Индия и Обединените арабски емирства.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.