Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Белият дом: Американски специални сили са в Украйна

Белият дом потвърди, че американски специални сили са в Киев. Запитан за изтеклите документи на Пентагона, разкриващи, че в Украйна действат американски специални сили, говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби потвърди пред Fox News това, което е дебат повече от година, и призна присъствието на американски специални сили в страната.

Кърби обаче отказа да разкрие конкретния брой американски войници на терен.

„Няма да говоря с подробностите на числата и такива неща“, каза Кърби. – „Но за да стигнем до точния ви въпрос, в посолството има малко американско военно присъствие във връзка с офиса на аташето по отбраната, което да ни помогне да работим по отчетността на материалите, които влизат и излизат от Украйна“.

Висшият американски служител се опита да омаловажи информацията, като заяви, че тези войници „не се бият на бойното поле“. Fox News твърди, без да цитира източник, че американските войници предлагат неопределени услуги за сигурност.

Въпреки всичко това Кърби заяви още: „Няма промяна в позицията на президента, че няма да има американски войски в Украйна, които да се бият в тази война“.

На 2 март над 100 разузнавателни документа бяха публикувани в Discord, социална платформа за чат и споделяне, популярна сред геймърите. Изтеклите документи съдържат класифицирана информация за Украйна, руската военна дейност, Китай и Близкия изток.

В един от документите се посочват плановете на САЩ и НАТО за пролетната офанзива на Украйна срещу Русия, информация относно оръжията, силите на батальона и други чувствителни данни относно войната в Украйна.

Още по темата: „Вашингтон Пост“: Военен публикувал секретните документи в чат група на тийнейджъри, за да ги впечатли 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.