Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Белият дом е принудил Twitter да цензурира информация за Ковид-19: документи

Последната поредица вътрешни документи на Twitter, публикувани от главния изпълнителен директор Илон Мъск, показват как социалната мрежа е цензурирала публикации за Ковид-19, които не съответстват на посланието на Белия дом. Квалифицирани лекари и епидемиолози са били цензурирани и забранени по пряко искане на администрацията на американския президент, сочат документите.

Както администрациите на Тръмп, така и на Байдън принудиха Twitter да модерира съдържание, свързано с коронавируса, съобщи журналистът Дейвид Цвайг, цитирайки вътрешни комуникации на компанията. Докато екипът на Тръмп е искал да цензурира слуховете за недостиг в хранителните магазини, за да се бори с паническото купуване, Байдън е пренасочил фокуса към „дезинформация“ за ваксините, след като екипът му пое управлението през януари 2021 г.

Според файловете, публикувани от Цвайг, Белият дом пряко е оказвал натиск върху Twitter да забрани „акаунтите на високопоставени лица срещу ваксините“, включително този на бившия репортер на New York Times Алекс Беренсън, тъй като твърди, че рисковете от ваксинацията надвишават ползите.

Twitter се е подчинил и е изтрил профила на Беренсън през юли 2021 г. Въпреки това „екипът на Байдън“ все още „не е бил доволен“ от усилията на платформата за цензура и гневно е поискал Twitter да „изтрие няколко акаунта“.

Twitter е поставил предупредителен надпис върху акаунта на епидемиолог от Харвард, който твърди, че „хората с предишна естествена инфекция“ не е необходимо да бъдат ваксинирани. Социалната мрежа е маркирала като подвеждащи туитове, които цитират  данни на администрацията на Байдън за смъртността от Ковид-19. Twitter e използвал комбинация ботове и наети модератори в чужди държави, за да вземе тези решения.

Туит на лекар е маркиран като подвеждащ, защото споделя резултатите от рецензирано проучване, свързващо ваксинацията със сърдечни удари при млади хора, докато друг лекар е изтрит за позоваване на публикувано проучване, предполагащо, че ваксинацията временно влошава броя на сперматозоидите на пациентите от мъжки пол.

„Дисидентското, но легитимно съдържание беше маркирано като дезинформация, а акаунтите на лекари и други бяха спрени както за туитване на мнения, така и за очевидно вярна информация“, написа Цвайг.

Когато бившият президент Доналд Тръмп призова своите последователи да не се „страхуват от Ковид-19″, след като самият той се възстанови от болестта, старшите модератори на Twitter са обсъдили предприемането на действия срещу туита, преди да заключат, че „оптимистичната“ оценка на Тръмп не се счита за дезинформация.

Откакто закупи Twitter за 44 милиарда долара през октомври, Илон Мъск пусна серия от документи, хвърлящи светлина върху предишните непрозрачни цензурни политики на платформата.

Публикувани от няколко независими журналисти, тези документи показаха как Twitter е цензурирал информация, вредна за предизборната кампания на Джо Байдън, как ФБР е нареждало премахване на съдържание, което агенцията иска да бъде скрито, как Twitter e участвал в тайни операции за влияние на американската армия и е цензурирал информация за „нарушаване на човешките права от Украйна в Донбас“ от името на множество американски разузнавателни агенции.

Още от „Досиетата Twitter:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.