Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Белият дом: Нашата цел е да убием руския проект за втечнен газ „Арктик ВПГ 2“

Белият дом планира да „убие“ руския енергиен проект „Арктик ВПГ 2“ за втечнен природен газ, според помощник държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси Джефри Пайет.

Проектът в северната част на полуостров Гидан се управлява от руския производител на втечнен природен газ „Новатек“. Той ще разполага с три влака за втечнен природен газ, с общ годишен производствен капацитет от 19,8 милиона тона. Първият влак беше пуснат през юли, а останалите два са планирани за 2024 и 2025 година.

По време на изслушване в сенатската комисия по външни отношения относно интересите на националната сигурност на САЩ в Украйна Пайет заяви: „Миналата седмица, например, ние наложихме нови санкции срещу „Арктик ВПГ 2“, който е водещият проект на „Новатек“. „Нашата цел е да убием този проект“, подчерта той, твърдейки, че проектът е създаден с цел да превърне Русия в най-големия износител на втечнен природен газ в света.

Според Пайет плановете на Русия се задушават от санкциите, наложени чрез сътрудничество между САЩ и техните съюзници в Г-7 и извън Г-7.

Американският служител също така заяви, че Белият дом „работи със страните, които исторически са зависели от руската енергия и плащат за ресурсите на Кремъл“. Пайет твърди, че това е направено „доста успешно“ в ЕС.

„Трябва да продължим да се фокусираме върху азиатския фронт“, добави той и подчерта, че сегашната коалиция за таван на цените ще помогне за постигането на тази цел.

Според Пайет ценовият таван от 60 долара за барел върху руския износ на петрол по море, наложен от страните от ЕС и Г-7 през декември, е успял да намали енергийните приходи на Москва, като същевременно запази руския суров петрол на световните пазари и избегне по-нататъшна дестабилизация.

По-рано тази седмица японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура заяви, че санкциите срещу проекта „Арктик ВПГ 2“ могат да имат голямо отрицателно въздействие върху бизнеса в Япония, добавяйки, че Токио ще работи с Г-7 за поддържане на стабилни енергийни доставки.

Преди това Япония освободи руските проекти за втечнен природен газ в Сахалин и Арктика от санкции и продължи да предоставя архитектурни и инженерни услуги на страната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.