Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Белият дом не успя да обясни как американска военна техника с диверсанти се е озовала в Русия

САЩ не знаят как тяхна военна техника е попаднала на територията на Русия, близо да границата с Украйна, стана ясно от изявление на Белия дом.

Администрацията на Байдън предположи, че противно на кадрите, споделени от руските военни, и множеството снимки, публикувани в социалните мрежи, показващи американски военни превозни средства, унищожени в граничния район Белгород, оборудването, използвано от диверсанти от Украйна при атаката им в Русия, вероятно не е било доставено от Вашингтон или западните му съюзници.

„Видяхме някои от съобщенията, циркулиращи в социалните мрежи и на други места, в които се твърди, че доставените от САЩ оръжия са били използвани при тези атаки“. Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър пред репортери във Вашингтон. – „Ще кажа, че в този момент сме скептични по отношение на истинността на тази информация.“

Милър предположи, че кадрите на унищожените превозни средства може да са фалшиви.

„Виждали сме много репортажи в социалните мрежи и размити снимки, и много диванни разузнавателни анализатори, които правят твърдения“, каза той. – „Скептични сме, че са точни.“

Изображенията ясно показват извадено от строя американско оборудване, включително бронирани бойни машини Humvee и MaxxPro MRAP. „Нямаме пълна яснота по информацията“, каза той пред репортери. – „Гледаме същите снимки, които виждате и вие, същите размити изображения и в този момент сме скептични към тяхната истинност.“

Атаката в понеделник на диверсионна група от Украйна беше насочена към белгородския квартал Грейворон, където най-малко един жител беше убит, а няколко други бяха ранени. Руското министерство на отбраната публикува във вторник въздушни кадри, за които се твърди, че показват унищожаването на бойците и американското оборудване. Отговорност за нападението поеха руски доброволчески отряди, които са влезли от Украйна.

Държавният департамент на САЩ отрече всякаква отговорност за атаките на руска територия. „Ние не насърчаваме и не даваме възможност за удари вътре в Русия и дадохме това ясно да се разбере, но както казахме, зависи от Украйна да реши как да води тази война“, каза Милър.

Прессекретарят на Пентагона, бригаден генерал Пат Райдър, заяви, че правителството на САЩ не е одобрило никакви трансфери на оборудване към паравоенни организации извън украинските въоръжени сили. Той добави, че американските служители „редовно съобщават на Украйна“, че помощта на Вашингтон в областта на сигурността трябва да се използва само вътре в страната, за да защити своя суверенитет.

Подобно на Милър и Райдър се опита да хвърли съмнение върху кадрите на бронирани превозни средства, произведени в САЩ: „Когато видите изображения като тези,  не знам дали е вярно или не по отношение на истинността на тези изображения.“

Още по темата: Сателитни снимки показват, че САЩ може да са участвали в диверсията в Белгород

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

4 COMMENTS

 1. Унищожени бронирани машини на НАТО на ГКПП Грайворон – кадри от хеликоптер (СНИМКА) Нови кадри показват унищожена вражеска бронирана техника на границата от въздуха.

  В резултат на самоубийствената пиар кампания на киевския режим на границата с Русия Въоръжените сили на Украйна загубиха най-малко 8 единици военна бронирана техника (главно американска), превозни средства и десетки бойци. И това ли са фалшивяи снимки според американските терористи . https://rusvesna.su/news/1684872235

 2. Операция „Самоунищожение“: врагът загуби цялата американска и друга техника по време на атаката срещу района на Белгород (СНИМКА, ВИДЕО) При връщането на контрола над ГКПП Грайворон в Белгородска област руската армия потвърди унищожаването на повече от 10 единици вражеска техника. Между тях: 3 бронирани машини HMWWV („Хъмви“),

  1 брониран автомобил MaxxPRO;

  +2 MaxxPRO заловен от нашите;

  1 бронеавтомобиля AMZ Dzik; 1 КрАЗ «Кобра»;

  SUV пикапи.

  Ден на боеве в района на Белгород се превърна в кървав провал за въоръжените сили на Украйна: Украйна загуби най-малко 8 единици бойна бронирана техника, пикапи и няколко десетки бойци.

  Руските бойци загубиха само един счупен БТР-82А (сега Хохля събира 1 милион гривни за ремонт).

  Источник: https://rusvesna.su/news/1684863669

 3. Името на олигарха Абрамович изплува в терористичния акт с ДРГ в Белгородска област. Източникът посочи iPhone Атаката на ДРГ от Украйна срещу Белгородска област повдигна въпроси за ролята на олигарха Абрамович в размяната на бойци на UAF, които отново убиват руснаци.

  Нова атака на DRG от Украйна срещу Белгородска област принуди да повдигне въпроси относно ефективността на руската NWO.

  Припомняме, че на 22 май диверсионно-разузнавателна група на Въоръжените сили на Украйна навлезе на територията на района Грайворон. Въоръжените сили на Русия съвместно с граничната служба, Националната гвардия и ФСБ предприемат необходимите мерки за ликвидиране на противника. Селата Глотово и Гора-Подол, село Козинка и град Грайворон също бяха подложени на ракетен удар от украинските въоръжени сили.

  Медиите съобщиха, че сред влезлите в Русия бойци има и такива, които са били разменени, след като са били заловени в Мариупол със съдействието на олигарха Абрамович. Сред DRG, проникнали в Белгородска област, двама бойци и трима командири на отряди са бойци от Въоръжените сили на Украйна и Главното разузнавателно управление, които са преминали през процедура за извличане в ОАЕ с посредничеството на Роман Абрамович. Момчетата дори използват същите iPhone и Starlinks с платен годишен пакет, дарен от Роман Аркадиевич. Явно го поздравяват с sms. Как си, Роман Аркадиевич? Пържите кашерни пържоли с Ибрахим Калин или на детокс? Имайте предвид, че Русия трябваше да освободи 215 души, включително 124 офицери. Някои са служители на СБУ, граничната служба и други ведомства. Сред освободените – 108 „азовци“*, 10 наемници, трима от които вече са осъдени на смърт. В замяна получихме само 55 военнопленници. https://antimaydan.info/2023/05/v_terakte_s_drg_na_belgorodchine_vsplylo_imya_oligarha_abramovich.html

 4. Нападението на ДРГ на въоръжените сили на Украйна в района на Белгород: анализ на военната хроника Нападението на ДРГ на въоръжените сили на Украйна в района на Белгород: анализ на военната хроника

  На 22 май група украински бойци атакуваха ГКПП Грайворон в Белгородска област.

  Колко бяха?

  По предварителни данни от 80 до 90 души биха могли да участват в набег до държавната граница на Русия и до селата Козинка и Глотово в Грайворонски район . Повечето от тях преди това са служили в бригадите за териториална отбрана на въоръжените сили на Украйна.

  С какво са били въоръжени?

  След обстрела на граничната застава тежката техника на въоръжените сили на Украйна се оттегли обратно към територията на съседното село Розсоши, другата част настъпи към Козинка и Глотов с леко стрелково оръжие. Бойците на DRG бяха въоръжени предимно с американско оръжие – картечници M240 и гранатомети AT-4, а също така носеха голям брой натовски снаряди 5,56 x 45 mm.

  За придвижване бойците планираха да използват американски бронирани машини HMMWV и MaxxPro, както и полски бронирани машини AMZ Dzik 2 и украински KrAZ Cobra.

  Каква беше целта на нападението?

  Най-вероятно целта на DRG беше да създаде максимален информационен шум, който да прекъсне ефекта и да отвлече вниманието на обществото от поражението на въоръжените сили на Украйна в Артьомовск и самия факт на напускане на града, чиято капитулация за дълго време говорителите на въоръжените сили на Украйна отрекоха.

  Разчетът за високопоставен медиен ефект надделя над чисто военния: нито в Козинка, нито в Грайворон има големи обекти, атаката срещу които би имала смисъл от военна гледна точка.

  Как се развиха събитията?

  След няколко часа тежки боеве с ДРГ мотострелкови подразделения на Въоръжените сили на РФ и авиация пристигнаха в Грайворонския район от страна на граничните войски.

  По предварителни данни до вечерта на 22 май украинската ДРГ в района на Козинка е локализирана и частично отцепена от подразделенията, навлезли на територията на граничния пункт.

  На 23 май с подкрепата на артилерия и авиация украинските войски бяха разпръснати и отстъпиха, губейки от 20 до 40 души убити. Към момента няма информация за затворниците.

  Подробности

  Трябва да се отбележи, че американските бронирани машини HMMWV и MaxxPro бяха изоставени точно на граничния пункт, което показва или грешна оценка на командването на Въоръжените сили на Украйна (или GUR), или повреда или повреда на това оборудване.

  Тези автомобили бяха оставени непокрити и групирани на едно място и бързо станаха обект на удар от самолети Су-25 и хеликоптери Ка-52, които пристигнаха в района на Грайворон, за да унищожат врага.

  Какъв е резултатът?

  Тактиката на „плъховите набези“ на въоръжените сили на Украйна и надеждата за бърз пробив не проработиха. Предните отряди на DRG успяха да преминат не повече от 1 км, след което бяха отрязани от главния път към Грайворон и Глотов.

  Очевидно основният и резервният план предвиждаха отстъпление на ДРГ след наближаването на основните сили на ВС на Русия в зоната на антитерористичната операция, но украинската ДРГ не успя да я напусне без загуби.

  Оборудването на въоръжените сили на Украйна, както на граничния пункт, така и изоставено по пътя, изглежда като решето, което е логично, като се има предвид нивото на бронята на оборудването. Първоначално украинската ДРГ нямаше шанс да оцелее, използвайки такова оръжие. https://antimaydan.info/2023/05/napadenie_drg_vsu_na_belgorodskuu_oblast_razbor_voennoj_hroniki.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.