Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Белият дом отказа да отговори дали ще прати на Украйна боеприпаси с обеднен уран

Белият дом отказа да отговори дали ще предостави на Украйна бойни машини „Брадли“ и танкове „Ейбрамс“, оборудвани с радиоактивни муниции с обеднен уран, боеприпаси, които продължават да причняват огромни поражения на цивилното население години след използването им – като рак и вродени дефекти.

Обедненият уран се създава като страничен продукт от производството на обогатен уран и е изключително плътен, което го прави ефективен материал за пробиване на бронята на танковете. „Брадли“ могат да бъдат оборудвани с боеприпаси с обеднен уран, поради което са известни като „убийци на танкове“. Американските танкове „Ейбрамс“ също използват такива муниции.

На въпрос  дали машините „Брадли“, които САЩ изпращат в Украйна, ще бъдат оборудвани с обеднен уран, висш служител на администрацията на Байдън отговори: „Няма да навлизам в техническите подробности“.

Служителят също така отказа да отговори дали танковете „M1 Ейбрамс“, които САЩ предоставят на Киев, ще бъдат оборудвани с боеприпаси с обеднен уран.

Както Обективно.БГ разкри по-рано, Пентагонът е обявил федерална поръчка за доставката на муниции с обеднен уран, става ясно от документи, публикувани в регистъра за федерални поръчки на правителството на САЩ. Мунициите са за въоръжаване на танковете „Ейбрамс“. Такива муниции с обеднен уран САЩ вече използваха във войните в бивша Югославия и Ирак въпреки тежките последици от радиацията  за местното население.

Според документите, на 14 декември миналата година Пенатгонът е обявил поръчка за производството на M829A4 Cartridges, 120mm, Armor Piercing, Fin Stabilized, Discarding Sabot with Tracer (APFSDS-T). В документите е посочено, че тези муниции съдържат обеднен уран и ще бъдат използвани за танковете „Ейбрамс“. Крайният срок за отговор на обявлението е изтекъл на 18 ануари.

Белият дом отказа да отговори дали Украйна ще получи радиоактивни боеприпаси с обеднен уран

Източник: sam.gov

Паралелно с тази поръчка, Пенатгонът е обявил втора – за доставката на обеднен уран за M829A4 от американската компания Aerojet Ordnance Tennessee.

Белият дом отказа да отговори дали Украйна ще получи радиоактивни боеприпаси с обеднен уран

Източник: sam.gov

Руски дипломати вече предупредиха, че ако такива муниции с обеднен уран бъдат доставени с танковете за Украйна, Москва ще приеме това като „ядрена провокация“.

Съединените щати за първи път използваха обеднен уран през 1991 г. по време на войната в Персийския залив и той се оказа толкова ефективен, че беше използван отново няколко години по-късно във войната в бивша Югославия и при нахлуването в Ирак през 2003 г.

Докато Министерството на отбраната на САЩ обеща да спре използването на токсичния метал в конфликти, започнали през 2015 г., хиляди муниции с обеднен уран са били изстреляни при сирийски въздушни удари по-късно същата година, призна Пентагонът.

„Това се свежда до военна полезност“, каза Дъг Уиър, директор по изследванията и политиката в Обсерваторията за конфликти и околна среда. „Военните вярват, че трябва да използват това оръжие, защото то е най-доброто възможно оръжие за поразяване на вражеската броня, а всички други съображения днес са второстепенни спрямо военния императив да се използва.“

След използването на обеднен уран в Ирак започват рязко да се регистрират случаи на вродени дефекти при новородени и рак. Според оценките на ООН САЩ са използвали най-малко 230 тона боеприпаси с уранен уран в Ирак през 1991 г. и над 2000 тона през 2003 г.

Освен в Ирак, САЩ и НАТО използваха боеприпаси с обеднен уран в Босна през 1995 г., в Сърбия и Косово през 1999 г. и в Сирия през 2015 г.

Още по темата: Пентагонът поръчва боеприпаси с обеднен уран за танкове въпреки предупреждението на Русия 

*******

Аз съм независим журналист и не работя за правителства и корпорации. Ако искате да подкрепите работата ми, можете да посетите страницата за Дарения. Благодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Телеграм, можете да се абонирате за канала ми Обективно.БГ.  

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.