Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Белият дом отказа да отговори дали ще прати на Украйна боеприпаси с обеднен уран

Белият дом отказа да отговори дали ще предостави на Украйна бойни машини „Брадли“ и танкове „Ейбрамс“, оборудвани с радиоактивни муниции с обеднен уран, боеприпаси, които продължават да причняват огромни поражения на цивилното население години след използването им – като рак и вродени дефекти.

Обедненият уран се създава като страничен продукт от производството на обогатен уран и е изключително плътен, което го прави ефективен материал за пробиване на бронята на танковете. „Брадли“ могат да бъдат оборудвани с боеприпаси с обеднен уран, поради което са известни като „убийци на танкове“. Американските танкове „Ейбрамс“ също използват такива муниции.

На въпрос  дали машините „Брадли“, които САЩ изпращат в Украйна, ще бъдат оборудвани с обеднен уран, висш служител на администрацията на Байдън отговори: „Няма да навлизам в техническите подробности“.

Служителят също така отказа да отговори дали танковете „M1 Ейбрамс“, които САЩ предоставят на Киев, ще бъдат оборудвани с боеприпаси с обеднен уран.

Както Обективно.БГ разкри по-рано, Пентагонът е обявил федерална поръчка за доставката на муниции с обеднен уран, става ясно от документи, публикувани в регистъра за федерални поръчки на правителството на САЩ. Мунициите са за въоръжаване на танковете „Ейбрамс“. Такива муниции с обеднен уран САЩ вече използваха във войните в бивша Югославия и Ирак въпреки тежките последици от радиацията  за местното население.

Според документите, на 14 декември миналата година Пенатгонът е обявил поръчка за производството на M829A4 Cartridges, 120mm, Armor Piercing, Fin Stabilized, Discarding Sabot with Tracer (APFSDS-T). В документите е посочено, че тези муниции съдържат обеднен уран и ще бъдат използвани за танковете „Ейбрамс“. Крайният срок за отговор на обявлението е изтекъл на 18 ануари.

Белият дом отказа да отговори дали Украйна ще получи радиоактивни боеприпаси с обеднен уран

Източник: sam.gov

Паралелно с тази поръчка, Пенатгонът е обявил втора – за доставката на обеднен уран за M829A4 от американската компания Aerojet Ordnance Tennessee.

Белият дом отказа да отговори дали Украйна ще получи радиоактивни боеприпаси с обеднен уран

Източник: sam.gov

Руски дипломати вече предупредиха, че ако такива муниции с обеднен уран бъдат доставени с танковете за Украйна, Москва ще приеме това като „ядрена провокация“.

Съединените щати за първи път използваха обеднен уран през 1991 г. по време на войната в Персийския залив и той се оказа толкова ефективен, че беше използван отново няколко години по-късно във войната в бивша Югославия и при нахлуването в Ирак през 2003 г.

Докато Министерството на отбраната на САЩ обеща да спре използването на токсичния метал в конфликти, започнали през 2015 г., хиляди муниции с обеднен уран са били изстреляни при сирийски въздушни удари по-късно същата година, призна Пентагонът.

„Това се свежда до военна полезност“, каза Дъг Уиър, директор по изследванията и политиката в Обсерваторията за конфликти и околна среда. „Военните вярват, че трябва да използват това оръжие, защото то е най-доброто възможно оръжие за поразяване на вражеската броня, а всички други съображения днес са второстепенни спрямо военния императив да се използва.“

След използването на обеднен уран в Ирак започват рязко да се регистрират случаи на вродени дефекти при новородени и рак. Според оценките на ООН САЩ са използвали най-малко 230 тона боеприпаси с уранен уран в Ирак през 1991 г. и над 2000 тона през 2003 г.

Освен в Ирак, САЩ и НАТО използваха боеприпаси с обеднен уран в Босна през 1995 г., в Сърбия и Косово през 1999 г. и в Сирия през 2015 г.

Още по темата: Пентагонът поръчва боеприпаси с обеднен уран за танкове въпреки предупреждението на Русия 

*******

Аз съм независим журналист и не работя за правителства и корпорации. Ако искате да подкрепите работата ми, можете да посетите страницата за Дарения. Благодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Телеграм, можете да се абонирате за канала ми Обективно.БГ.  

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.