Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Белият дом: Прекратяването на огъня в Украйна е „неприемливо“

Вашингтон твърдо се противопоставя на прекратяването на огъня между Русия и Украйна, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, определяйки всякакви мирни инициативи като „неприемливи“ в настоящата ситуация. Високопоставеният служител на Белия дом направи изказването си в интервю за Fox News.

Кърби засегна предстоящото посещение на китайския президент Си Дзинпин в Москва, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин, като заяви, че ако от срещата им излязат някакви мирни инициативи, Вашингтон ще ги отхвърли.

„Това, което казахме преди, и ще го кажем отново днес, че ако от тази среща, има някакъв призив за прекратяване на огъня, добре, това просто ще бъде неприемливо, защото всичко, което ще направи…е да ратифицира завладяното от Русия до момента“, заяви Кърби.

Москва и Пекин „увеличават сътрудничеството и отношенията си“ напоследък, заяви официалният представител на Белия дом, твърдейки, че двете страни са се обединили, за да подкопаят и „пренапишат“ така наречените „правила на играта в световен мащаб“.

Русия и Китай „са две страни, които се противопоставят на този международен ред, основан на правила, който САЩ и толкова много от нашите съюзници и партньори изградиха след края на Втората световна война“, каза той.

Наскоро Китай представи пътна карта от 12 точки за прекратяване на конфликта между Русия и Украйна, който продължава вече повече от година. Китай зае неутрална позиция по отношение на военните действия, като многократно призова и двете страни да проявят сдържаност и да се придържат към дипломацията, за да намерят решение.

Докато китайската пътна карта беше приветствана в Москва, тя получи студен прием на Запад. Множество висши служители отхвърлиха усилията на Пекин да действа като посредник, обвинявайки го, че застава на страната на Москва. Президентът на САЩ Джо Байдън например открито постави под въпрос мотивите на Пекин и изрази подозрение относно реакцията на Москва към него.

„Путин го аплодира, така че как може да е нещо добро?“ заяви американският президент след представянето на плана.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.