Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Белият дом ще въоръжава Тайван през бюджета за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да поиска от Конгреса да финансира въоръжаването на Тайван като част от допълнителния бюджет за Украйна, съобщи Financial Times. „Белият дом ще поиска от Конгреса да финансира оръжия за Тайван като част от допълнително искане за бюджет за Украйна“, пише изданието.

Искането на Белия дом е насочено към ускоряване на доставките на оръжие за Тайван на фона на „предполагаема нарастваща заплаха от Пекин“.

Службата за управление и бюджет на САЩ ще включи финансиране за Тайван в допълнителното искане като част от усилията за ускоряване на доставките на оръжие. Ако бъде одобрен от Конгреса, това ще бъде първият път, когато Тайван получава оръжие чрез финансираната от данъкоплатците система на САЩ, отбелязва изданието.

Очаква се Белият дом да изпрати искането този месец. Вестникът отбелязва, че Овалният кабинет е отказал да коментира или да предостави подробности за това колко пари ще бъдат поискани за Тайван. По-рано Байдън одобри 345 млн. долара помощ за отбрана за Тайван.

В средата на юли председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили заяви, че САЩ и техните съюзници трябва да ускорят доставките на оръжие за Тайван, за да подобрят отбранителните способности на острова. Според Мили основните нужди на Тайван са противовъздушна отбрана и оборудване, което може да поразява морски цели от земята. Той добави, че САЩ обмислят варианти за промяна на местоположението на контингента си в Азиатско-тихоокеанския регион.

Китай многократно призова САЩ да спрат да продават оръжие на Тайван и да създават напрежение в Тайванския проток. Китайското външно министерство отбеляза, че военното взаимодействие между САЩ и Тайван и продажбите на оръжие от Вашингтон за Тайпе грубо нарушават принципа за „един Китай“ и трите съвместни комюникета между САЩ и Китай, както и „причиняват големи щети на суверенитета и интересите на сигурността на Китай“ и застрашават стабилността в Тайвански проток.

Ситуацията около Тайван ескалира през  август 2022 г., когато тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова. Китай, който смята Тайван за своя територия, осъди посещението на Пелоси, което изтълкува като подкрепа на САЩ за тайванския сепаратизъм. В отговор Пекин проведе мащабни военни учения.

Официалните отношения между централното правителство на КНР и нейната островна провинция бяха прекъснати през 1949 г., след като победените сили на Гоминдан, водени от Чан Кайшъ, се преместиха в Тайван в гражданска война с Китайската комунистическа партия.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.