Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Белият дом: Ще забраним TikTok, ако не ни го продадете

Правителството на САЩ няма намерение да забрани социалната мрежа TikTok в страната, а просто иска собственикът му да я продаде на американците. Това заяви на брифинг за журналисти прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

„На първо място, членовете на Конгреса дадоха ясно да се разбере, че не искаме TikTok да бъде забранен. Това не е забрана. Става въпрос за продажба. Относно националната ни сигурност. Не за американците, използващи TikTok, а за собствениците от Китай. За контрола над TikTok. Така че искаме ByteDance да се откаже от него, да го продаде, но не искаме забрана. Не за това става въпрос в този закон“.

Жан-Пиер добави, че китайските власти „трябва да позволят“ продажбата на социалната мрежа. “Що се отнася до закона, сега имаме време да видим как ще работи. Вече има американски инвеститори, които искат и се интересуват от закупуването на TikTok. Ще позволим на този процес да поеме по своя път“, каза говорителят на Белия дом.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън подписа пакет от закони, включително инициатива за евентуална забрана на TikTok в страната. Тя предлага да се даде на ByteDance една година, за да продаде социалната мрежа, в противен случай мрежата ще бъде забранена в САЩ.

Междувременно Еврокомисията също започна официално разследване срещу китайската компания ByteDance, собственик на TikTok заради новия Закон за цифровите услуги.

ЕК съобщи, че иска да установи дали социалната платформа прави достатъчно, за да защитава децата, дали рекламите са прозрачни, защитен ли е достъпът до данни, как се управлява рискът от дизайн, предизвикващ пристрастяване, както и следи ли се за вредно съдържание.

Още по темата: ЕС заплаши да забрани Twitter, ако не цензурира „дезинформацията“ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.