Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Берлин остава без защита заради дарени системи за ПВО на Украйна, предупреди германски оръжеен производител

Германия изпраща две системи за противовъздушна отбрана (ПВО) в Киев, решение, което може да остави Берлин незащитен, заяви Армин Папергер, главен изпълнителен директор на водещия германски изпълнител на военни поръчки Rheinmetall в интервю за подкаста Pioneer.

Въпросните две системи, Skynex и Skyranger, са поръчани от германското правителство с цел защита на въздушното пространство над Берлин, разкри производителят на оръжие. Двете единици струват около 200 милиона евро и трябва да бъдат изпратени в Киев в рамките на тази година.

„Имахме цели две системи, които със сигурност можеха да защитят Берлин“, каза Папергер. Според него четири от системите биха били достатъчни за защита на Берлин, но сега няма да са достатъчни.

В събота хиляди протестиращи се събраха в германската столица, призовавайки канцлера Олаф Шолц да спре доставките на оръжие и вместо да се пращат оръжия, да започнат мирни преговори.

Освен системи за ПВО Германия обеща 14 от своите танкове „Леопард 2“. Подобно на Германия, която жертва собствената си защита в името на солидарността с Украйна, Дания избра през януари да изпрати в Киев своите 19 артилерийски системи „Цезар“, произведени във Франция, компрометирайки собствените си отбранителни способности. Артилерийските системи са ключов компонент от плана на Дания да разположи тежка пехотна бригада.

Според военни анализатори постоянните доставки на оръжие и боеприпаси за Украйна в такъв огромен мащаб в крайна сметка ще струват на някои от държавите-донори собствените им отбранителни способности.

Още по темата: Липсват оръжия за 20 млрд. евро в Бундесвера: германски депутат 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.