Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Без да проверява, ФБР е поискало Инстаграм да изтрие страницата на Държавния департамент на САЩ на руски по настояване на Украйна

ФБР си сътрудничи със Службата за сигурност на Украйна (СБУ), за да ограничи акаунтите в социалните медии, разпространяващи предполагаема „руска дезинформация“, но в крайна сметка маркира страници, управлявани от Държавния департамент на САЩ и американски журналисти, разкри доклад на правната комисия на Камарата на представителите.

Публикуван в понеделник, докладът обвинява ФБР, че не е проверило правилно списъците с акаунти, предоставени му от СБУ, преди да ги изпрати на Фейсбук, Гугъл и Туитър.

В резултат на ФБР „маркира в социалните мрежи автентичните акаунти на американци, включително проверен акаунт, администриран от Държавния департамент на САЩ, и тези, принадлежащи на американски журналисти“, и поиска тези страници да бъдат изтрити, се казва в документа.

В някои случаи ФБР е пишело повторно писма до социалните мрежи, за да гарантира, че „тези акаунти са били свалени“, според доклада, който се основава на документи, изискани от Meta (собственик на Facebook и Instagram) и Alphabet (компанията-майка на Google) през февруари.

В един от списъците на СБУ, препратен от ФБР на Meta, официалният рускоезичен акаунт в Instagram на Държавния департамент на САЩ е описан като „разпространяващ съдържание, което насърчава войната, неточно отразява събитията в Украйна, оправдава руските военни престъпления в Украйна в нарушение на международното право“, се казва в доклада.

CNN посочи, че Meta, която притежава Instagram и Facebook, очевидно не се е съобразила с искането за изтриване на страницата на Държавния департамент.

Друго искане за модериране, подадено до Facebook от американската агенция за вътрешна сигурност, включва списък с 5 165 акаунта, съобщи правната комисия на Камарата на представителите.

Докладът цитира имейл от висш служител на Twitter, който посочва на ФБР, че „няколко акаунта на американски и канадски журналисти“ са в един от списъците, изпратени до компанията от агенцията.

Платформите на Alphabet Google и YouTube също бяха сезирани за цензуриране на предполагаеми проруски акаунти. Високопоставен член на екипа по киберсигурност на Google заяви пред авторите на доклада, че компанията е била „залята от различни искания“ за премахване на съдържание, главно от „украинското правителство, други източноевропейски правителства, Европейския съюз и Европейската комисия“.

Правната комисия на Камарата на представителите предположи, че ФБР е „нарушило правата на американците по Първата поправка и потенциално е подкопало националната ни сигурност“ чрез партньорството си със СБУ, твърдейки, че последното е било „инфилтрирано от свързани с Русия участници“.

Авторът на статията отбеляза чистката в СБУ от украинския президент Владимир Зеленски миналото лято, при която шефът на агенцията беше уволнен и стотици наказателни дела бяха заведени срещу служители по обвинения в държавна измяна.

Докладът беше публикуван преди показанията на директора на ФБР Кристофър Рей пред правната комисия на Камарата на представителите, които са насрочени за сряда.

Сътрудник на юридическата комисия заяви пред CNN, че републиканците в панела планират да разпитат Рей за съдържанието на доклада и да го използват, твърдейки, че ФБР се намесва в свободата на словото.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.