Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Безпрецедентен китайски генетичен експеримент може да доведе до армия от устойчиви на радиация супер войници

Екип от военни медицински учени в Китай обяви генетичен експеримент, при който е вкарал ген от микроскопичната водна мечка в човешки ембрионални стволови клетки и значително е увеличил устойчивостта на тези клетки към радиация.

Те казаха, че успехът в този безпрецедентен експеримент може да доведе до супер здрави войници, които биха могли да оцелеят при ядрена война, съобщи South China Morning Post.

Проектът беше представен за първи път в китайскоезичното списание Military Medical Sciences и придобива все по-голямо медийно внимание и интерес в научната общност, но също така повдига сериозни етични въпроси, въпреки че експериментът се защитава от надзорниците му като „напълно законен“.

Проектът е включвал експериментално въвеждане в човешката ДНК (използвайки ембрионални клетки) на ключов ген, открит във водната мечка. Въпросният ген дава на микроскопичното същество рядка устойчивост на радиация и други екстремни въздействия върху околната среда.

Екип от военни медицински учени в Китай заяви че е вкарал ген от микроскопичната водна мечка в човешки ембрионални стволови клетки и значително е увеличил устойчивостта на тези клетки към радиацияВодна мечка, известна още като бавноходка, под микроскоп.

Учените отдавна смятат, че водните мечки, известни също като бавноходки, могат да притежават генетични тайни, които един ден могат да бъдат ключови за човешкото оцеляване и дълголетие. Осемкракото животно е по-малко от милиметър дължина. То е открито в различни региони на биосферата на Земята – планински върхове, морски дълбини, тропически гори и Антарктика.

Тези микроскопичните животни са в състояние да оцелеят в съд с вряща вода, на дъното на дълбоководна падина или дори в студения, тъмен вакуум на Космоса. През август израелски космически кораб, превозващ бавноходки като част от научен експеримент, се разби на Луната и учените смятат, че може да са оцелели.

След като е изолирал гена на водната мечка, способен да произвежда щитовидни протеини, които могат да предпазват от радиация и други вреди, китайският екип заяви, че е „намерил начин да въведе този ген в човешката ДНК, използвайки CRISPR/Cas9, инструмент за редактиране на гени, който сега се предлага в повечето биолаборатории“.

В лабораторния експеримент близо 90% от човешките ембрионални клетки, носещи гена на водната мечка, са оцелели при смъртоносно излагане на рентгеново лъчение, според екипа, ръководен от професор Юе Уен от лабораторията за радиационна биотехнология в Академията за военни науки, Пекин.

Но екипът признава някои огромни неизвестни.

Добавянето на чужд ген от водната мечка в човешки ембрионални клетки може да доведе до вредни мутации или дори да убие клетките поради генетичната пропаст между двата вида, риск, който екипът на Юе признава, че съществува. Защитните протеини са „уникални за водните мечки. Реакцията на имунитета след експресия на кръстосани видове е неизвестна и може да доведе до някои проблеми с безопасността“, пишат учените.

Те предвиждат възможно бъдещо прилагане на тяхната техника за генетична манипулация, съсредоточена върху експерименти с водни мечки в случаи, свързани с лечение на остра лъчева болест за първи реагиращи, военен персонал или някой в близост до зона на ядрено замърсяване. Те също така предвиждат ерата на бъдещия „супер войник“ и генетично променени хора, способни да оцелеят при ядрен апокалипсис.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.