Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Безпрецедентна атака със заглушаване на GPS сигнала засегна 1600 самолета над Европа

Самолети, летящи над Балтийския регион, съобщават за мистериозна загуба на сигнала на глобалната система за позициониране GPS. Повече от 1600 самолета, включително граждански самолети, са докладвали за смущенията през последните дни.

Заглушаването е съсредоточено около руския ексклав Калининград, разположен между членовете на НАТО Полша и Литва, и база на военноморския флот на Русия.

Агенцията за авиационна безопасност на ЕС (EASA) коментира, че проучва проблема, но засега регулаторите уверяват, че смущенията в GPS навигацията не представляват опасност за полетите. Самолетите могат да летят безопасно без GPS и могат да превключват към други източници, когато GPS навигацията е неточна.

Случаите на смущения, докладвани от пилоти, „се увеличават от януари 2022 г.“, заяви Европейската организация за безопасност на аеронавигацията (Евроконтрол), цитирана от Politico. Агенцията получава доклади от пилоти чрез своята система за доброволно докладване на инциденти EVAIR.

Организацията казва, че е получила доклади за 985 прекъсвания на GPS сигнала през януари и февруари тази година в сравнение с 1371 за цялата 2023 г.

Предполага се, че Русия разполага със значителни ресурси за радиоелектронна война в Калининград, е версията на литовските власти.

„Руските въоръжени сили разполагат с широк спектър от военно оборудване, предназначено за смущения в глобалната навигационна сателитна система GNSS, включително заглушаване, на различни разстояния, продължителност и интензивност“, каза литовски служител на отбраната пред Newsweek.

В средата на март военен самолет, превозващ британския министър на отбраната Грант Шапс, загуби GPS сигнал на връщане от Полша. Британските медии обвиниха Русия. EASA обаче не успя да потвърди руския произход на смущенията или дали заглушаването е умишлено, съобщи Politico .

През 2022 г. и 2023 г. EASA предупреди за увеличаване на докладите за инциденти със заглушаване на GPS сигнала, които се случват в райони около Русия, включително във Финландия, Балтийско и Черно море.

Сигналите на навигационната система GPS се заглушават постоянно в Черно море, според данни на системата GPS jam. Справката показва, че смущенията са постоянни и не са преставали от миналата година насам. Докато западните медии обвиняват Русия за заглушаванията, българските власти отказват коментар по темата, което предполага, че заглушаването в нашите териториални води не идва от Русия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.