Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Безпрецедентна епидемия от птичи грип се разпространява в Европа

Държавите от ЕС преживяват най-голямата  епидемия от инфлуенца по птиците (HPAI), по-опасен вариант на птичи грип, предупреди Агенцията на ЕС за безопасност на храните.

Учени от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) съобщават за „безпрецедентно високо ниво на откриване на HPAI вируси при диви птици между юни и август 2022 г.“ Развъждането на колонии от морски птици по крайбрежието на Атлантическия океан е засегнато особено силно, като се наблюдава висока смъртност.

Огнищата сред домашните птици от юни до септември са нарснали пет пъти в сравнение със същия период на 2021 г., се казва в проучването. През този период са били умъртвени 1,9 милиона селскостопански птици, като 70% от тях са в Германия и Холандия, сочи проучването. През целия период на епидемията за периода 2021-2022 г. са били убити 47,7 милиона птици.

„Със случаите, открити при домашни и диви птици до септември, настоящата епидемия очевидно все още продължава. Тъй като есенната миграция започва и броят на дивите птици, зимуващи в Европа, се увеличава, те вероятно са изложени на по-висок риск от инфекция с HPAI в сравнение с предходните години поради наблюдаваното постоянство на вируса в Европа“, каза официалният представител на европейския регулатор Гуилхем де Сиз, който оглавява отдела, натоварен с оценка на риска.

Европейската агенция за безопасност на храните нарече географското разпространение на инфекцията по време на текущия епидемиологичен сезон „безпрецедентно“ по мащаб. Вирусът е достигнал далече на север до островите Свалбард, на изток – до Украйна и на юг до Южна Португалия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.